Concurenții de la Exatlon România au primit drept răsplată pentru victoriile lor și câteva excursii speciale, care i-au scos din rutina competiției de zi cu zi. Astfel, Războinicii și Faimoșii au vizitat Santo Domingo, Punta Cana sau Romana, printre cele mai cunoscute atracții turistice din Republica Dominicană, sau au avut parte de o plimbare de vis cu catamaranul în largul Oceanului Atlantic. Dar ceea ce nu știu cei care nu au văzut-o este că cel mai frumos premiu oferit la Exatlon a fost vizita la cascada Limon, situată la doar câțiva kilometri de tabăra celor două echipe.
În 2013, site-ul The World Geography plasa cascada Bigăr, din județul Caraș-Severin, pe primul loc într-o ierarhie a celor mai spectaculoase căderi de apă din lume. Dar așteptările pe care le ai când privești fotografiile nu prea sunt satisfăcute, din păcate, atunci când ajungi la fața locului. Mulți dintre noi au fost dezamăgiți de faptul că este mult prea mică în comparație cu ceea ce pare în poze sau la televizor și senzația cu care rămâi este că te-ai dus la pomul lăudat cu sacul, dar nu l-ai umplut nici pe jumătate. Chiar și localnicii recunosc că nu este chiar atât de unică precum o văd străinii, dar și aici se poate aplica proverbul că nimeni nu e profet în țara lui.
Cascada Bigăr
În schimb, senzația este inversă când vine vorba de cascada Limon. Deși arată spectaculos în fotografii, atunci când o vezi de aproape, simți că ți se taie răsuflarea. În primul rând, ești cu inima în gât după drumul foarte anevoios pe care ești nevoit să îl faci pentru a vedea această minune a naturii. Practic, El Salto de Limon, cum îi spun localnicii, este foarte bine protejată de un drum abrupt și mocirlos, care traversează plantații de bananieri, cocotieri și o junglă deasă, iar pentru a ajunge la ea trebuie să mergi fie pe jos, fie călare. Altă variantă nu există, ceea ce face ca această cascadă să fie foarte bine conservată și ferită de mercantilismul ce înconjoară aproape orice atracție turistică. Nu există nicio terasă, cafenea sau tarabă în apropierea cascadei, doar un mic chioșc cu suveniruri și băuturi răcoritoare găsindu-se abia la câteva sute de metri distanță, chiar lângă locul unde trebuie să descaleci și să îți continui drumul pe jos până la punctul final al excursiei.
Drumul spre Cascada Limon
Se spune că drumul contează mai mult decât destinația, însă în acest caz, ambele variante sunt la fel de speciale. În primul rând, pe durata călătoriei în șa, am putut vedea pentru prima oară planta de ananas și cum se formează fructul acesteia, cum cresc bananele și nelipsitele vaci cu cocoașă și urechi de măgar din Republica Dominicană. Legat de acestea, trebuie menționat faptul că și iarba de acolo este complet diferită de cea din Europa, ceea ce e posibil să fi dus și la o mutație a bovinelor din Insula Hispaniola.
Vacile cu cocoașă din Republica Dominicană
Toate aceste lucruri nu le-am putut savura așa cum s-ar fi cuvenit la dus pentru că mersul pe cal a fost atât de solicitant încât singura mea grijă a fost să nu cad peste pietroaiele de pe drum în timp ce tot urcam și coboram pante tot mai abrupte. Astfel, când am coborât din șa, eram atât de încordat și am simțit că mă doare tot corpul de parcă aș fi dat la sapă cel puțin o lună! Dar tot acest efort a meritat din plin întrucât senzația avută la vederea Cascadei Limon nu poate fi descrisă în cuvinte, atât de spectaculoasă și de frumoasă este. Asta după ce mă pregătisem cumva cu un kilometru înainte, când am admirat și o cascadă mai mică, dar la fel de deosebită.
Cascada mică din Limon
Însă, El Salto de Limon este cu adevărat fabuloasă, lucru pe care l-au confirmat și Războinicii, după ce au câștigat o excursie aici. Înaltă de 52 de metri, aceasta oferă un peisaj magnific, iar după un drum istovitor, te poți răcori cu o baie în apa adâncă de peste trei metri de la baza cascadei.
El Salto de Limon
Acum, comparând cele două cascade, care credeți că este mai frumoasă? Bigăr sau Limon? Sau aveți alte opțiuni? Dacă da, care ar fi și de ce?