De nici doua decenii, Verona a devenit cunoscuta si pentru faptul ca este martorul unui derby local, intre Hellas si Chievo, echipele care impart acelasi cer, dar care se razboiesc pentru mandrie si glorie precum o faceau familiile Montague si Capulet in celebra poveste a lui Romeo si a Julietei. Astfel, din 2001, Verona se mandreste ca a devenit al cincilea oras din Italia care simte, traieste si respira un derby intern in elita Il Calcio, dupa Milano, Torino, Roma si Genoa.
Cunoscuta si drept Il Derby della Scala, dupa numele familiei aristocrate care a condus urbea in Evul Mediu, intre 1262 si 1387, sau Il Derby dell’Arena, ca o referinta la simbolul orasului, amfiteatrul roman Arena di Verona, confruntarea dintre cele doua cluburi a devenit tot mai intensa o data cu promovarea lui Chievo in premiera in Serie A, in 2001.
Asta desi atat Chievo cat si Hellas Verona au o istorie bogata in spate. Hellas a fost infiintata in 1903 de un grup de liceeni si a fost numita astfel la solicitarea unui profesor de istorie antica indragostit de vechea Elada (in limba greaca, Hellas inseamna Grecia). Perioada de apogeu a Veronei, asa cum este Hellas cunoscuta in Italia, a fost in anii ’70-’80, cand gruparea gialloblu a jucat trei finale de cupa in 1976, 1983 si 1984, toate pierdute, dar, mai ales, a cucerit lo scudetto in 1985. In acea echipa, condusa de pe banca de Osvaldo Bagnoli, straluceau jucatori precum Hans-Peter Briegel, Preben Elkjaer Larsen, Antonio Di Gennaro sau Giuseppe Galderisi.
Chievo a luat nastere in 1929 si a petrecut foarte mult timp din existenta sa in obscuritatea ligilor inferioare din Italia. Totul s-a schimbat din 1964, cand Luigi Campedelli, proprietarul companiei Paluani, a devenit presedintele clubului. Sub comanda sa, Chievo a escaladat intreaga piramida a fotbalului italian, promovand in Serie D in 1975, apoi in Serie C2, in 1986, in perioada in care Hellas era una dintre fortele dominante din Il Calcio. Din acel moment, Chievo s-a mutat pe Stadio Marc’Antonio Bentegodi, arena de aproape 40 de mii de locuri, pe care a impartit-o cu Verona.
De aici, ascensiunea lui Chievo a continuat concomitent cu intrarea lui Hellas in declin. Astfel, in 1989, Chievo a ajuns in Serie C, in timp ce Hellas a retrogradat in a doua divizie un an mai tarziu. Cele doua aveau sa se intalneasca pentru prima oara in Serie B in 1994, la 65 de ani dupa fondarea lui Chievo! Derby-ul a devenit posibil cu toate ca cei de la Chievo au trecut prin mari framantari intrucat presedintele Luigi Campedelli a murit in urma unui infarct, iar fiul sau, Luca, in varsta de numai 23 de ani i-a luat locul si l-a adus ca antrenor pe Alberto Malesani. Cu el pe banca, Chievo a promovat in Serie B, iar primul Derby della Scala din istorie a avut loc pe 10 decembrie 1994 si s-a incheiat la egalitate, 1-1. De atunci si pana in prezent, s-au jucat 18 dueluri pentru suprematie in Verona, iar bilantul este foarte echilibrat: sapte victorii pentru Chievo, sase pentru Hellas si cinci egaluri.
Imediat dupa primul derby, fanii lui Hellas au inceput sa-i tachineze intruna pe cei de la Chievo, despre care spuneau ca vor juca in Serie A doar atunci cand vor zbura magarii! De aici pana la porecla devenita motiv de mandrie pentru Chievo nu a mai fost decat un pas. Asta pentru ca in 2001, clubul a promovat in elita fotbalului italian sub comanda lui Luigi Del Neri, iar cei de la Chievo s-au autoproclamat „magarii zburatori”!
Astfel, pe 18 noiembrie 2001 s-a consemnat primul derby al Veronei din Serie A, unul cu adevarat de poveste datorita evenimentelor petrecute pe un Bentegodi plin cu 45 de mii de fani. Chievo incepuse lansat sezonul si a fost lider timp de sase etape, iar la momentul duelului direct, Hellas se afla si ea in primele patru locuri. Meciul a avut toate ingredientele unui show de cinci stele: cinci goluri, dintre care un autogol, doua penalty-uri, un gol anulat si un cartonas rosu, iar castig de cauza a avut, in cele din urma, Hellas, care s-a impus cu 3-2. Chievo s-a revansat in retur, cand a castigat cu 2-1, dar marea satisfactie a „magarilor zburatori” a fost ca, la finalul stagiunii, ei au obtinut calificarea in Cupa UEFA, ca urmare a clasarii pe locul al cincilea, in timp ce rivala locala a retrogradat in Serie B, desi ii avea in lot pe Adrian Mutu, Adailton, Mario Frick, Andrea Dossena, Paolo Cannavaro si trei oameni care peste patru ani aveau sa devina campioni mondiali: Mauro Camoranesi, Alberto Gilardino si Massimo Oddo.
Acum, Hellas si Chievo vor fi din nou fata in fata, urmand a lupta pentru o miza imensa: supravietuirea in Serie A. Dupa ce in tur, Chievo s-a impus cu 3-2, acum Verona este obligata sa triumfe pentru a mai spera la supravietuire, intrucat ocupa locul 19, la sase puncte in urma marii rivale.
De aceea, acest Il Derby della Scala se anunta a fi mai incins, mai intens, mai pasionant si mai palpitant ca niciodata. La fel ca si povestea indragostitilor din Verona, Romeo si Julieta …
You may also want to read