NEYMAR, APOGEUL IDILEI DINTRE PSG ȘI BRAZILIA

3 minutes, 41 seconds

„220 de milioane de euro este un chilipir la ce a arătat pe teren”, declarase unul dintre jucătorii lui Guingamp după primele 45 de minute ale lui Neymar în Ligue 1, iar Antoine Kombouare, antrenorul bretonilor și fostul jucător emblematic al parizienilor, a afirmat că nu a mai văzut de mult timp un asemenea fenomen. Neymar a debutat cu un gol și o pasă decisivă, iar trupa lui Unai Emery s-a impus cu 3-0. Astfel, Parc des Princes fremăta de nerăbdare înaintea primului meci al brazilianului în capitala Franței. Ce a urmat, știm deja cu toții: între atâția prinți, Neymar s-a încoronat regele Parisului într-un stil ce ne-a reamintit de magia pierdută a lui Ronaldinho. Două goluri, două pase decisive, un penalty scos și câteva giumbușlucuri made in Brazil au fost suficiente pentru ca fanii lui PSG să viseze la tot ce poate fi mai frumos, iar șefii din Qatar să se gândească deja că au făcut o mega-afacere. 

Deși, uneori, a pierdut baloane în zona de siguranță doar de dragul de a încânta asistența, neglijând cumva corsetul tactic impus de Unai Emery, Neymar a fost recompensat pentru întreaga sa prestație cu nota 9 de cotidianul L’Equipe. Numele său este acum pe buzele tuturor și doar cerul pare să fie limita pentru Paris Saint-Germain. Neymar a fost aseară definiția decarului clasic în viziunea lui Gică Hagi, acel jucător care nu face lucrurile simple, ci pe cele complicate, care riscă sută la sută în orice fază și care rupe schemele. Nu a ezitat nici să-și ridiculizeze adversarii, ceea ce l-a enervat pe Corentin Jean, care l-a faultat imediat cu prețul unui cartonaș galben, iar frișca de pe tort a fost reprezentată de golul de 6-2, prin care Neymar a lansat artificiile pe cerul Parisului. A fost limpede că brazilianul se simte ca peștele în apă la PSG, întrucât toate luminile rampei sunt îndreptate în direcția sa, ceea ce i-a lipsit la Barcelona, unde, oricât de strălucitor ar fi fost, rămânea în umbra lui Messi. Cu „Ney” pe teren, trupa lui Unai Emery pare capabilă să rupă norii, iar cifrele vorbesc de la sine: nouă goluri în două partide marcate de parizieni, dintre care patru în inferioritate numerică! Aseară, nu a existat niciun moment de panică după ce Toulouse a deschis scorul prin Max Gradel pentru că exista încrederea totală că superstarul de 25 de ani va inventa ceva magic. Iar Neymar a răspuns în stil de mare campion așteptărilor și dă senzația că poate să o transforme pe PSG într-o superputere mondială.

Devenit cel de-al 31-lea brazilian din istoria Parisului, Neymar promite deja să devină cel mai important reprezentant al fotbalului jucat în ritm de samba și ginga lângă Tour Eiffel. A fost o poveste de dragoste începută în 1971, la doar un an după înființarea grupării de la Port Auteuil, imediat după promovarea în Ligue 1. Atunci, președintele lui PSG, Guy Crescent, a mers în Brazilia pentru a-l aduce pe marele Pele, care, cu un an înainte, cucerise al treilea titlu mondial cu Selecao. Cum nu l-a putut convinge pe O Rei, s-a întors cu un alt jucător de la Santos, și el campion al lumii în Mexic, Joel Camargo. Cu toate că acesta a dezamăgit, clubul de pe Sena nu a abandonat filiera braziliană, dezvoltând în anii ’90, după ce a trecut sub tutela Canal Plus, o relație aparte cu fotbalul din Țara Cafelei. Astfel, Rai, Valdo, Ricardo Gomes, Leonardo și apoi Ronaldinho au conturat un capitol aparte în istoria lui Paris Saint-Germain, Brazilia fiind națiunea cel mai bine reprezentată din punct de vedere al jucătorilor care au îmbrăcat de-a lungul timpului tricoul roș-albastru. Din acest motiv, al doilea echipament al lui PSG din acest sezon este galben pentru a cinsti cum se cuvine culoarea predominantă a naționalei auriverde.

Dar dacă nu l-a putut lua pe Pele, PSG se poate consola că, jumătate de secol mai târziu, l-a adus pe noul copil de foc al Braziliei. Iar datorită lui Neymar, Parisul poate fi cu adevărat Magique! Așa cum nu a mai fost vreodată!

Citește curând pe www.BogdanSocol.ro și povestea brazilienilor din istoria lui Paris Saint-Germain.

Facebook Comments

There are 3 comments .

  1. Pingback: BRAZILIA DIN BUCUREŞTII NOI - Bogdan Socol

  2. Pingback: CEL MAI SCUMP TRIDENT DIN ISTORIE POATE FI SI CEL MAI BUN?! - Bogdan Socol

  3. Pingback: PSG MADE IN BRAZIL - Bogdan Socol

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: