GELSON MARTINS, PERICOLUL ASCUNS AL LUI SPORTING

2 minutes, 17 seconds

În această seară, în meciul cu Sporting, cei de la FCSB vor fi nevoiți să îi acorde o atenție deosebită nu doar olandezului Bas Dost, golgeterul campionatului Portugaliei în sezonul precedent, cu 34 de reușite, ci și lui Gelson Martins, cel mai bun pasator din Liga Sagres. La 22 de ani, jucătorul născut în Insulele Capului Verde a confirmat deja tradiția clubului de pe Jose Alvalade de a produce extreme de supercalitate de-a lungul timpului, precum Paulo Futre, Luis Figo, Cristiano Ronaldo, Nani și Ricardo Quaresma.

După ce a început fotbalul la Benfica, Martins a ajuns în 2010 în curtea rivalei Sporting, iar cinci ani mai târziu debuta în prima echipă a „leilor” din Lisabona sub comanda lui Jorge Jesus, care tocmai venise și el din tabăra „vulturilor” de pe Da Luz. Botezul focului l-a primit tocmai împotriva Benficăi în Supercupa Portugaliei, câștigată cu scorul de 1-0, iar ieri, 14 august, s-au împlinit doi ani de la primul său joc în campionat, cu Tondela, în care a jucat doar un minut. Încet, dar sigur, Gelson Martins a răsplătit încrederea antrenorului său prin prestații foarte bune, devenind curând o piesă de bază a alb-verzilor la numai 20 de ani. Astfel, în primul său sezon la Sporting, a bifat 42 de apariții și a înscris șapte goluri în toate competițiile.

 

CITESTE SI | NUME DE COD: SERGEJ

 

Vicecampion continental Under-19 în 2014, Martins i-a atras atenția și selecționerului Portugaliei, Fernando Santos, care i-a oferit șansa debutului în echipa campioană europeană, cu ocazia meciului din preliminariile Cupei Mondiale cu Andorra, câștigat cu 6-0 de lusitani în septembrie anul trecut. La scurt timp după acest moment, el a confirmat și în Champions League în partida de pe Santiago Bernabeu cu regina Europei, Real Madrid. Chiar dacă Sporting a pierdut în ultimele minute meciul cu trupa lui Zinedine Zidane, Martins a părăsit capitala Spaniei aureolat de aprecierile presei iberice. „Gelson a oferit un recital autentic”, a titrat ziarul catalan Sport, în timp ce Marca a scris: „Gelson uimește lumea cu o prestație de superstar pe Bernabeu!”

Iar continuarea a fost la fel de spectaculoasă. A marcat de șase ori în campionatul Portugaliei și a fost omul cu cele mai multe pase decisive, assist-urile sale ajutându-l pe Bas Dost să devină golgeterul din Liga Sagres. Iar ca o recompensă pentru sezonul de excepție, a prins lotul Portugaliei pentru Cupa Confederațiilor din Rusia, unde a ajuns până în finală. Marele său vis este legat de Cupa Mondială din 2018, dar până atunci vrea să o ducă pe Sporting în grupele Champions League. O grijă în plus pentru steliști!

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: