MOUSSA DEMBELE, FENOMENUL LUI CELTIC

2 minutes, 45 seconds

Paris Saint-Germain mai are un motiv pentru care să regrete că nu s-a uitat mai bine în propria ogradă şi că acum plăteşte zeci de milioane de euro pentru a aduce tinere talente de peste hotare. Dacă pe Mbappe Lottin, parizienii l-au pierdut doar pentru că nu au fost convinşi de valoarea sa ca să-l semneze, în cazul lui Moussa Dembele, situaţia este şi mai neplăcută. Asta pentru că PSG l-a avut pe Dembele în academia proprie, lăsându-l să plece la Fulham la vârsta de 16 ani. 

Încă din primul său sezon pe Craven Cottage, el a ştiut să iasă în evidenţă în marile meciuri. În 2013, a contribuit din plin la titlul de campioană a Angliei sub 23 de ani câştigat de Fulham, după ce a reuşit un hattrick în finala cu Reading. A urmat debutul în prima echipă a lui Fulham, pe 30 noiembrie 2013, în derby-ul londonez cu West Ham, apoi, după retrogradarea clubului din Premier League, a început să fie nelipsit din primul 11. Un număr 9 autentic, Dembele a explodat în ediţia 2015-2016 a Championship, când cele 15 goluri ale sale au ajutat-o pe Fulham să evite căderea în a treia ligă a fotbalului englez. Prestaţiile sale i-au atras atenţia lui Brendan Rodgers, care l-a adus la Celtic Glasgow, liber de contract, în vara lui 2016. Moussa Dembele a semnat pe patru ani cu gruparea catolicilor, iar începutul a fost de vis: o triplă în derby-ul Old Firm cu Rangers, câştigat cu 5-1, pe 10 septembrie 2016.

A fost hattrick-ul perfect, Dembele înscriind primul gol cu capul, al doilea, cu piciorul drept şi al treilea, cu stângul. El devenea, astfel, primul jucător al lui Celtic care realizează un hattrick într-un derby Old Firm după aproape o jumătate de secol! Şi acestea au fost primele sale reuşite în campionat pentru trupa lui Brendan Rodgers. De aici, s-a deblocat robinetul cu goluri, care au început să curgă în valuri. A reuşit şi o dublă de senzaţie în Champions League în partida cu Manchester City, încheiată la egalitate, 3-3, iar stagiunea a încheiat-o cu 32 de goluri în toate competiţiile, dintre care 17 în Scottish Premier League.

 

CITEŞTE ŞI | 25 DE ANI DE PREMIER LEAGUE

Malian la origini, Dembele a fost semifinalist la Europeanul sub 19 ani din 2015 cu naţionala Franţei, făcând pasul spre echipa Under-21 a „cocoşilor galici”, iar acum este aşteptată şi o primă convocare din partea lui Didier Deschamps. Practic, doar un sezon la Celtic i-a fost suficient vârfului de 20 de ani să devină o ţintă importantă în această vară pentru marile cluburi ale Europei. După ce a explodat la campioana Scoţiei, el este cotat în prezent la 40 de milioane de lire sterline, fiind dorit insistent de Chelsea şi AC Milan. Numai că Brendan Rodgers anunţă răspicat că nu vrea sub nicio formă să-l piardă, considerându-l o piesă esenţială pentru sezonul viitor în Europa. Dacă Moussa Dembele va mai rămâne un an la Celtic, aşa cum îşi doreşte managerul nord-irlandez, rămâne de văzut. Cert este că, în curând, şi Celtic va fi un club prea mic pentru ambiţiile şi talentul său.

Facebook Comments

There are 2 comments .

  1. Pingback: OUSMANE DEMBELE, POVESTE CU HAPPY-END - Bogdan Socol

Lasă un răspuns