REVIN BARAJELE DE ALTĂDATĂ …

1 minutes, 56 seconds

Astăzi, fotbalul francez reînvie tradiția meciurilor de baraj pentru stabilirea tabloului complet al primelor două divizii pentru stagiunea viitoare, cu ocazia confruntării dintre Troyes, ocupanta locului trei în Ligue 2, și Lorient, clasată pe poziția a 18-a în Ligue 1. Timp de aproape o jumătate de secol, între 1950 și 1993, fotbalul din Hexagon a avut parte de aceste dueluri pline de emoție, intensitate și dramatism, în care destinul unui club se joacă în doar 180 de minute.

De la primul asemenea baraj, disputat la începutul ediției 1950-1951, au avut loc 28 de confruntări între echipele din Ligue 1 și Ligue 2, iar bilanțul nu este favorabil celor care își apără locul în elită. Cum în șapte situații, a fost vorba de o formulă ce implica patru cluburi într-un mini-campionat, în celelalte 21 de partide, 15 au fost câștigate de reprezentantele ligii secunde. Statistica nu o ajută prea mult pe Lorient nici când vine vorba de locul disputării returului: din 14 baraje jucate între 1979 și 1993, doar de șase ori echipa care a evoluat în manșa secundă acasă a avut câștig de cauză.

 

CITEȘTE ȘI | COMPETIȚIA CARE NU SE TERMINĂ NICIODATĂ

Și Lorient și Troyes sunt la prima experiență de acest gen. Însă, de-a lungul timpului, au fost echipe care au devenit chiar experte la baraj, precum Olympique Nimes, care, din cinci dueluri – dintre care patru consecutive! (între 1965 și 1968) – a pierdut o singură dată și de două ori a promovat și de alte două ori s-a menținut în prima ligă. Ultima echipă care a câștigat acest baraj a fost AS Cannes, care, în 1993, îl avea ca atacant pe Mickael Madar, care peste trei ani avea să prindă o semifinală de Euro 1996 cu naționala Franței.

Barajele din Franța nu au produs mereu spectacol, dar foarte rar au oferit remize albe: doar patru în 42 de meciuri. Și cum partidele lui Troyes și Lorient din acest sezon au produs foarte multe goluri, 102 pentru gruparea din Champagne în Ligue 2 și 114 pentru bretoni în Ligue 1, nu putem decât să ne așteptăm la un duel extrem de fierbinte în două acte. Primul, astăzi, pe Stade de l’Aube, celălalt, duminică, pe Stade Yves Allainmat – Le Moustoir.

Totul pentru readucerea zăpezilor de altădată …

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: