CRONICA UNUI SUCCES ANUNTAT

6 minutes, 13 seconds

„Porto era o echipa de pusti, unde antrenorul era tot un pusti!” Asa a descris Jose Mourinho, ultimul portughez care a castigat Champions League, povestea triumfului gruparii „dragonilor” in 2004, dupa o finala castigata cu 3-0 in fata lui AS Monaco. La 13 ani distanta, un alt antrenor din tara fado-ului este pe cale sa realizeze un sezon memorabil tocmai cu gruparea monegascilor, invinsa lui Mourinho din ultimul act de la Gelsenkirchen. Leonardo Jardim si-a confirmat aseara intrarea in galeria marilor strategi ai fotbalului modern, dupa calificarea rasunatoare in dauna echipei lui Pep Guardiola, Manchester City. Coincidenta sau nu, aceasta a fost prima remontada realizata de Monaco dupa cea din 2004, cand a intors pe Stade Louis II un 2-4 cu Real Madrid din prima mansa tot cu un 3-1 de senzatie care a facut sa vibreze intregul Principat.

Dincolo de toate, succesul lui Jardim si al echipei sale a fost anuntat cumva de sezonul fabulos realizat de monegasci si in intrecerile interne si in Europa. Monaco este lider cu trei puncte avans fata de PSG, cu noua etape ramase de disputat si cu un final de sezon mai accesibil, cel putin la prima vedere, are cel mai tare atac din primele cinci ligi europene, cu o medie de aproape trei goluri pe meci, tocmai si-a doborat recordurile de reusite intr-un sezon al Ligue 1 si de meciuri la rand cu gol marcat, este calificata in finala Cupei Ligii Franceze si in sferturile Cupei Frantei. La jumatatea lui martie, a disputat deja 47 de meciuri, cele mai multe dintre toate gruparile din Hexagon, dar si din cele ramase in cursa pentru trofeul Champions League, si a depasit de mult borna de 100 de goluri inscrise, iar vestea cea mai proasta pentru adversare este ca nu da deloc semne de oboseala! Din contra chiar, Monaco pare sa se incarce si mai bine cu fiecare victorie obtinuta, care ii hraneste visele, asa cum fiecare gol marcat intr-un meci atrage dupa el o motivatie in plus pentru noi reusite.

Nu a fost, insa, deloc un drum usor pana la acest moment de apogeu al clubului din Principat, care nu a mai castigat titlul in Franta din 2000, sub comanda lui Claude Puel. Cand a fost adus la Monaco in 2014 ca succesor al lui Claudio Ranieri, Leonardo Jardim a fost primit cu destula reticenta de presa si de suporteri, fiind considerat un antrenor fara un nume cu rezonanta pentru un proiect atat de ambitios cum se anunta in Principat. Nascut in Venezuela din parinti portughezi, stabiliti in America de Sud, Jardim se aseamana cu Jose Mourinho si prin faptul ca nu a jucat niciodata fotbal la nivel profesionist, iar acum are cam aceeasi varsta la care Mou castiga primul sau trofeu Champions League, 42 de ani. Leonardo Jardim a compensat acest minus pornind de la munca de jos cu o dorinta imensa de a invata si de a se perfectiona mereu. La 27 de ani, si-a inceput cariera de antrenor, ca secund la o echipa din Madeira, Camacha, aflata in a treia liga portugheza, apoi a reusit o promovare in a doua divizie cu Chaves, dupa care a dus-o in elita fotbalului portughez pe Beira Mar. Dupa ce obtinut si licenta UEFA, Jardim a preluat-o pe Braga in 2011, pe care a calificat-o in Champions League, dupa un sezon istoric incheiat pe locul al treilea. Imediat dupa aceasta performanta, a ajuns la Olympiakos Pireu, unde nu a apucat sa savureze titlul de campion al Greciei intrucat a fost demis in mod controversat, desi echipa avea un avans de zece puncte. Intors in Portugalia, Jardim a preluat-o pe Sporting, alaturi de care s-a clasat pe locul secund, dupa o stagiune extraordinara. Felul in care a promovat si a lucrat cu jucatorii de la academia „leilor” din Lisabona l-a facut eligibil pentru job-ul de la AS Monaco. Asta pentru ca monegascii tocmai isi regandeau strategia dupa un an in care au mizat pe aducerea unor nume consacrate, precum Radamel Falcao, James Rodriguez, Joao Moutinho, Eric Abidal sau Ricardo Carvalho. Monaco trecuse pe modul economic, vanzandu-l pe James la Real Madrid pentru 80 de milioane de euro si imprumutandu-l pe Falcao la Manchester United, mizand, in special, pe jucatori tineri.

 

CITEŞTE ŞI | NICE, POVESTEA UNUI SUCCES

 

Astfel, Leonardo Jardim si-a gandit strategia, punand bazele unui sistem defensiv solid: „Aceasta echipa nu se poate expune in ofensiva. Una dintre virtutile unui antrenor este sa se adapteze clubului, momentului si situatiilor. Trebuie sa te adaptezi realitatilor echipei cat mai repede posibil.” Iar portughezul nu a abdicat de la principiile sale, castigand o grupa in Champions League, cu Benfica, Bayer Leverkusen si Zenit, cu doar patru goluri inscrise si unul primit in sase partide, cu toate ca a fost ironizat si de jurnalistii de la France Football, care au scris: „a inventat o noua tactica, cea a cloroformului. Este imposibil sa te uiti la un meci al lui Monaco. Fanii mor de plictiseala”. Jardim si-a vazut, insa, de treaba si a produs un prim soc european, eliminand-o pe Arsenal in optimile de finala, dupa 3-1 pe Emirates si 0-2 acasa, iar in sferturi, Juventus a oprit-o pe Monaco doar cu multa sansa si un ajutor primit din partea brigazii de arbitri. Totodata, monegascii au terminat sezonul pe locul al treilea in Ligue 1, asigurandu-si prezenta si in stagiunea urmatoare a Champions League.

Leonardo Jardim a trebuit sa isi reconstruiasca echipa si in editia trecuta, dupa ce i-a pierdut, printre altii, pe Ferreira Carrasco si Anthony Martial, vanduti pe 100 de milioane de euro la Atletico, respectiv Manchester United. Sezonul 2016-2017 a marcat schimbarea la fata a lui Jardim si, implicit, a lui AS Monaco. Venirile fundasilor laterali ultraofensivi Djibril Sidibe si Benjamin Mendy au oferit o fluiditate extraordinara jocului pe benzi, dar si urcarea lui Fabinho in rolul de mijlocas central, polonezul Kamil Glik, cumparat de la Torino din postura de fost fundas-golgeter in Serie A, a adus un plus de stabilitate in centrul defensivei, precum si o referinta in atac, iar Bernardo Silva ofera cel mai bun fotbal al carierei sale, fiind considerat in acest moment cel mai bun jucator din Ligue 1, peste toate superstarurile lui PSG! In plus, in compartimentul ofensiv, Radamel Falcao a redevenit acel Tigru nemilos in fata portilor adverse, fiind principalul marcator al monegascilor, fiind completat foarte bine de Valere Germain, revenit dupa un sezon fructuos la Nice, dar mai ales de noua senzatie a fotbalului francez Kylian Mbappe Lottin. Atacantul de 18 ani comparat frecvent cu fostul star din anii ’90 al lui Monaco, Thierry Henry, arata o maturitate incredibila in joc, pentru care se insista si cu o convocare imediata in nationala de seniori a Frantei. Autor a zece goluri in Ligue 1, Mbappe a fost unul dintre oamenii decisivi in dubla cu City, in care a avut doua reusite, in momentul de fata facand nesimtita absenta lui Falcao din cauza unei accidentari.

Acum ratusca cea urata a fotbalului francez s-a transformat intr-o lebada gratioasa care incanta intreaga Europa si face cea mai buna pledoarie pentru spectacol. Dar mai presus de orice alte performante, marele succes al lui Jardim este ca a facut ca AS Monaco sa fie o echipa pe buzele tuturor, in care titularii se stiu cu ochii inchisi, iar inlocuitorii lor mentin acelasi nivel ridicat cand se apeleaza la ei. De aceea, Monaco este un adversar de evitat pentru orice gigant in sferturile Champions League. Pentru ca la fel ca si Porto-ul lui Jose Mourinho, Monaco este o echipa de pusti, unde antrenorul este tot un pusti!

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: