Dacă cineva mai avea dubii că Cristina Neagu este o vedetă imensă a sportului mondial, cotidianul francez L’Equipe a rezolvat această dilemă prin publicarea unui amplu articol ce prefațează meciul de astăzi dintre Franța și România de la Campionatul European de handbal feminin. În rândurile ce urmează, veți citi cum este descrisă handbalista noastră în materialul al cărui titlu este „În fața icoanei”.
Steaua a coborât într-un lift strălucitor care arăta ca o capsulă spațială. Duminică dimineață, Cristina Neagu, vedeta echipei României, a pășit prin holul hotelului echipei într-un trening cu glugă, cu un pachet de cereale în mână. Interul stânga cu braț de foc, una dintre cele mai bune jucătoare din istorie, revine după ce a ratat Mondialul din 2021. Luni seara, pe Arena Boris-Trajkovski din Skopje, ea va fi principalul obstacol pentru Albastre, bine lansate la Euro după victoria asupra Macedoniei de Nord (24-14).
Cel mai mare star al handbalului feminin
De un deceniu, Neagu (1,80 m, 34 de ani) este figura principală a sportului ei, cu puterea și carisma ei supranaturală care i-au adus titlul de de patru ori cea mai bună jucătoare din lume. „Este o legendă, a marcat acest sport cu stilul ei de joc care este rar în handbalul feminin”, a spus Grace Zaadi, coechipiera ei în acest sezon la CSM București.
În țară, chipul ei este afișat pe panouri publicitare sau la televizor, la fel ca în cazul actrițelor sau al cântărețelor celebre. Cu un salariu lunar estimat la 20.000 de euro net de la ultima prelungire de anul trecut, căpitanul naționalei României este cea mai bine plătită jucătoare de handbal feminin din lume. „Cristina este un simbol al handbalului și al sportului românesc și un idol frumos pentru generațiile viitoare”, au justificat liderii clubului ei, finanțat aproape exclusiv din subvenții publice.
- Cristina Neagu este cea mai bună marcatoare din istoria Campionatelor Europene, cu 267 de goluri înscrise la opt ediții din 2008. Are cu 62 de goluri mai mult decât unguroaica Agnes Farkas
Presa se hrănește cu răsturnările carierei sale, telenovela accidentării la umăr care a necesitat o operație dificilă în Statele Unite, transferurile sale succesive până la întoarcerea în țară cu mare pompă, în 2017. ” A fost un eveniment. Cris este o jucătoare superbă. Astăzi, poate că a înțeles că nu poate câștiga singură. Este un căpitan exemplar în combativitate. Nu este întotdeauna ușor pentru ea pentru că este supusă unei mari presiuni. Dar ea s-a deschis către grup”, a spus Gnonsiane Niombla, care a jucat cu Neagu la CSM în sezonul 2017-2018.
Întotdeauna un braț formidabil
Sâmbătă seara, România a pierdut în fața Olandei (28-29) și brațul înarmat era foarte ruginit sub mânecile lungi roșii și albastre (doar 3 goluri din 11 aruncari). În repriza secundă însă, antrenoarea olandeză a trimis în continuare una dintre jucătoare să se apere „strict” la Neagu, semn al fricii pe care încă o inspiră. „Nu este atât de ușor să joci aproape 60 de minute pe meci la 34 de ani, dar mereu voi da totul atâta timp cât voi purta acest tricou”, a spus jucătoarea în engleză la ieșirea de pe parchet.
„Am fost plăcut surprinsă pentru că ea vrea mai mult”, continuă Zaadi. În repertoriul lui, există întotdeauna șuturi de la distanță și, de asemenea, jocul cu celelalte. Are o inteligență de joc superbă.” Cea mai bună marcatoare în ultima ediție a Ligii Campionilor, Neagu știe să o alimenteze și pe Crina Pintea, terifiantul pivot de 1,91 m. Așa cum a rezumat puțin tachinat Olivier Krumbholz duminică dimineață: „Sunt trei lucruri formidabile în această echipă: Neagu, Pintea și relația Neagu-Pintea.”
O lungă istorie cu Albastrele
Fața antrenorului inamovibil, în schimb, s-a întunecat la pomenirea unei vechi traume. În 2007, România a spulberat visul francezilor la Campionatul Mondial de acasă, după două prelungiri în sferturile de finală la Paris-Bercy (31-34). Cu 8 goluri de la Neagu, pe atunci în vârstă de 19 ani. „Probabil că nu o voi uita, a şoptit Krumbholz. Era o copilă, recunosc că nu am studiat-o în mod deosebit. Făcuse un meci extraordinar. Este încă o amintire dureroasă.”
Facebook Comments
You may also want to read