39 DE ANI DE LA UNICUL GOL DIN ISTORIE MARCAT DE UN ARBITRU

3 minutes, 4 seconds
În toată istoria fotbalului, arbitrul este văzut drept un element negativ de toată lumea. Este mereu criticat atât de fani, cât și de presă. Nu întâmplător mai este cunoscut drept „omul în negru”. Ca și cum el este vinovat de tot ce este mai rău. Iar scenariul s-a accentuat în ultimii ani de când VAR a intrat în prim-plan. Dar toate acestea sunt doar lucruri mărunte în comparație cu ceea ce a făcut un renumit arbitru brazilian în anii ’80. Acesta a scris istorie prin înscrierea unui gol, poate singurul marcat vreodată de un arbitru!

Pe 9 octombrie 1983, José de Assis Aragão a furat spectacolul și a intrat în istorie drept marcatorul unui gol într-un meci dintre Palmeiras și Santos, din campionatul Paulista. Poate părea ceva de neimaginat, dar reușita a fost validată fără nicio reținere de arbitru, care, imediat ce a văzut mingea intrând în plasă, a luat-o la fugă spre centrul terenului spre disperarea celor de la Santos.
Peste 35 de mii de fani erau în tribunele stadionului Morumbi la acel derby al statului Sao Paulo, în care Aragao a egalat pentru Palmeiras în minutul 47, în urma unei lovituri de colț. La scorul de 2-1 pentru Santos, arbitrul s-a poziționat pe linia porții, sprijinindu-se de bară tocmai pentru că avea un unghi bun pentru a-i vedea pe toți jucătorii din careu. Mingea a ajuns în zona sa, când Jorginho a șutat spre poartă. Dar balonul care, altfel, ar fi ieșit în afara terenului l-a atins pe arbitru și a deviat din acesta în plasă!
„Portarul nostru (Marola) a cerut mereu, la loviturile de colț, ca fundașii să rămână la cele două bare. Paulo Róbson era la una, iar eu, la cealaltă. Când Jorginho a lovit mingea, am crezut că va ieși. Dar a atins arbitrul și a trecut pe lângă mine, intrând în poartă. Nu ar fi trebuit să se valideze”, a spus fundașul lui Santos, Betão.
 Mijlocașul Paulo Isidoro a părăsit terenul furios, criticând prestația și poziționarea arbitrului, la fel ca și ceilalți jucători ai lui Santos, precum și întreaga presă din Brazilia. Pe foaia oficială de joc, golul a fost trecut ca fiind marcat de Jorginho.
Argumentul dat de José de Assis Aragão pentru a valida golul a fost că arbitrul, indiferent de circumstanțe, este un element neutru în meci. Înconjurat de reporteri și jucători de-ai lui Santos, acesta a spus că golul a fost valabil pentru că arbitrul face parte din joc. „Ce pot face? Sunt pe terenul de joc”, a declarat Aragao, care a invocat și ghinionul la finalul derby-ului Palmeiras – Santos, încheiat cu scorul de 2-2 cu largul concurs al lui.
„Trebuia să mi se întâmple tocmai mie. Doamne, Dumnezeule, ce vină am avut dacă mingea m-a lovit și a intrat în poartă?”, se plângea atunci Aragão.
A doua zi după clasic, Aragão a cerut să fie scos din arbitraj de Federația de Fotbal din São Paulo. Și-a scris demisia și i-a înmânat-o personal președintelui de atunci al forului de specialitate, José Maria Marin. Acesta, însă, nu a acceptat demisia, ba mai mult, i-a rupt hârtia în față și l-a desemnat să arbitreze un meci în runda următoare din campionatul Paulista.
Ceea ce înseamnă că Jose de Assis Aragao a procedat corect când a validat golul înscris de el în derby-ul Palmeiras – Santos. Singurul gol din istoria fotbalului marcat de un arbitru!
Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: