BENZEMA, ULTIMUL STÂLP AL GALACTICILOR RĂMAS ÎN PICIOARE

7 minutes, 23 seconds
Încă de când a ajuns la Real Madrid, imaginea lui Karim Benzema a fost clar definită. Avea 21 de ani şi era mezinul galacticilor, aflat mereu în umbra lui Kaka și Ronaldo, iar mai târziu, pe măsură ce Florentino Perez a continuat să colecționeze trofee, în umbra lui Gareth Bale, a lui James Rodriguez şi Eden Hazard. Totuşi, Benzema s-a dovedit a fi piesa care face totul să funcţioneze pentru Real Madrid, pentru că, deşi aflat în umbra altora, el le-a supravieţuit tuturor. Kaka a plecat în 2013, iar Ronaldo a întrerupt drumul lui în tricoul galacticilor în 2018. Benzema însă, supravieţuieşte şi prosperă, e ultimul stâlp din vechea „gardă de fier” a Realului care a rămas în picioare.

Acest articol este scris de Bianca Codreanu și a fost remarcat în urma unei teme de la cursul de jurnalism sportiv din cadrul FJSC.
Din umbra lui Ronaldo, Karim a devenit acum favoritul brazilianului. „Benzema? El merită Balonul de Aur. V-am zis de atâția ani asta, dar m-au criticat. Îl merită, este un atacant extraordinar!”. Aşa-l descrie acum Cristiano Ronaldo, a cărui plecare de la echipă n-a făcut decât să-l propulseze şi mai sus în rolul pe care fostul său coechipier, Benzema, îl are.
„A trebuit să mă adaptez, m-am adaptat. El a plecat. Așa că a fost în sarcina mea să fac un pas înainte și să arăt că pot face diferența”. Acestea au fost cuvintele lui Benzema când a fost întrebat despre rolurile sale la Real Madrid cu și fără Cristiano Ronaldo.
A avut nevoie de 34 de ani să ajungă unde este astăzi. Karim Mostafa Benzema, pe numele său întreg, vine din Lyon, Franţa, şi s-a născut la 19 decembrie 1987. Se pare că, sportul şi fotbalul sunt trăsături de familie, alţi doi dintre cei opt fraţi ai săi fiind şi ei fotbalişti. El și-a început cariera la clubul din orașul său natal, SC Bron Terraillon, la vârsta de opt ani şi era cunoscut drept „Coco”. Talentul şi pasiunea pentru fotbal au existat de când era mic, iar după ce a marcat două goluri într-un meci sub 10 ani împotriva academiei de tineret a lui Olympique Lyon, a început să atragă atenția din partea celui mai mare club din oraș. S-a alăturat rapid academiei de tineret de la OL, iar debutul profesional l-a avut în sezonul 2004-2005. În sezonul 2007-2008, el a devenit titular și a avut un an revoluționar marcând peste 30 de goluri. Un total de 66 de goluri în 148 de apariţii au purtat semnătura lui Benzema în toate competiţiile înainte de trecerea la Real Madrid.
Viitorul suna bine încă de atunci, pentru că el câştigase deja titluri, deşi nu era atât de cunoscut în rândul iubitorilor de fotbal, dar asta a fost doar o chestiune de timp. După un alt sezon la Lyon, în iulie 2009, Benzema s-a mutat la Real Madrid, cu o taxă de transfer în valoare de peste 35 de milioane de euro și a semnat un contract pe șase ani. Treptat, an de an, a mai crescut în topuri, a evoluat până în punctul în care, este considerat omul care a dus-o pe Real Madrid pe alte culmi în ceea ce privește jocul.
Asta a demonstrat şi acum, în duelul cu Manchester City din Champions League când a marcat în minutul 93 din penalty şi a adus calificarea. Thierry Henry vede în Benzema stâlpul care ţine echipa galacticilor în picioare, meci de meci: „Ce gol, ce final! Realul îi poate mulţumi lui Benzema pentru că fără el nici nu ar fi ieşit din faza grupelor.”
Benzema merită mai mult, din simplul motiv că a fost mezinul galacticilor și totuși ultimul rămas în picioare. Fostul său antrenor, Jose Mourinho spusese despre el că nu este un killer și că nu are, ca atacant, acea scânteie care să îl propulseze în topurile celor mai buni jucători din lume. S-a încăpăţânat să demonstreze, constant, iar rezultatele au apărut. Benzema ocupă locul al treilea în ierarhia golgheterilor lui Real Madrid în liga spaniolă, apropiindu-se tot mai mult de ocupantul locului secund, spaniolul Raul Gonzalez, chiar dacă rămâne încă departe de portughezul Cristiano Ronaldo care deţine 312 goluri. Francezul de 34 de ani a devenit al treilea jucător din secolul 21 care a ajuns la 100 de pase decisive în La Liga. Primul este Lionel Messi și al doilea e Dani Alves. Acesta din urmă vede în Benzema omul care trebuie să câştige Balonul de Aur în 2022. În plus, Benzema este francezul cu cele mai multe goluri marcate în campionatele interne în care a jucat Ligue 1 și La Liga, cu 255 de reușite, la egalitate cu legendarul Bernard Lacombe.
Numerele mari sunt punctul lui forte, iar golurile sunt preferatele lui, astfel că a ajuns la un total de 413 goluri și l-a depășit pe legendarul Thierry Henry care a marcat de 411 ori în cariera sa. Cele 413 reușite ale lui Benzema se împart astfel: 66 pentru Lyon, 36 pentru echipa naţională a Franței și nu mai puțin de 311 în tricoul lui Real Madrid. Cu alte cuvinte, Benzema nu ar trebui să aibă nimic de demonstrat și totuși, când s-a vorbit despre cel mai bun număr 9 din lume, întotdeauna s-a găsit “cineva mai bun”, fie că a fost vorba despre Zlatan Ibrahimovic sau Kylian Mbappé. Orice ar fi făcut Benzema, întotdeauna Ronaldo ar fi fost mai bun, iar alăturarea continuă nu putea decât să îl dezavantajeze.
Palmaresul lui spune altceva. Deţine titlul pentru cel mai rapid gol marcat într-un El Clásico pe 10 decembrie 2011. A fost nevoie de doar 21 de secunde pentru ca prezenţa lui Coco să fie simţită şi să influenţeze balanţa. Nu degeaba a fost caracterizat drept un “jucător mai complet” decât Thierry Henry, dar si un “adevărat lider”, potrivit fostului atacant de la Lyon, Sidney Govou.
A luat de două ori titlul de Jucătorul francez al anului şi o dată Jucătorul anului în Ligue I în sezonul 2007-2008. Pe lângă toate trăsăturile sale tehnice, unul dintre cele mai mari puncte forte ale lui Benzema este inteligența sa în joc, iar asta se observă atât în numărul reuşitelor cât şi în felul în care acționează pe teren. Atingerea delicată, controlul mingii şi marcarea golurilor din scenarii improbabile au reprezentat întotdeauna caracteristici care definesc jocul său remarcabil. Benzema marchează des, dar nu trebuie trecut cu vederea faptul că marchează și goluri de înaltă calitate. Atacantul are finalizări care nu sunt posibile pentru mulți atacanți, atât cu ambele picioare, cât și cu capul. „Sunt atacanți care nu ating o minge în timpul meciului, apoi vine minutul 87 în care marchează și sunt super fericiți. Personal, dacă nu aduc foarte mult cu mingea, dar înscriu în minutul 90, sunt dezgustat.” Acesta este un citat Benzema din 2017, iar esența acestor cuvinte încă strălucește în jocul lui de astăzi.
Determinare şi muncă, acestea sunt cuvintele ce caracterizează creşterea francezului. De la jucătorul care nu mulţumea niciodată a ajuns la cel care are acum capacitatea de a conduce echipa Realului, iar asta nu înseamnă altceva decât că este văzut ca un lider adevărat. Karim este un jucător complet, a fost întotdeauna un jucător de top, iar dacă iubești fotbalul este imposibil să nu-l iubești şi pe el.
Atacantul are şi altă pasiune, moda, dar nimic nu se compară cu iubirea pe care o poartă pentru minge, teren şi echipă. Govou îl vede Balonul de Aur în 2022: „Benzema ar trebui să fie Balonul de Aur, nu am văzut niciun jucător să aibă un an la fel de bun ca el.” Şansele sunt de partea lui pentru că deţine 42 de goluri, 13 pase decisive şi este învingător în UEFA Nations League și în Supercupa Spaniei. Sezonul actual este cel mai bun de până acum pentru Benzema, iar panta pe care se află este ascendentă.
 Primul francez din istorie care înscrie de peste 10 ori într-o singură stagiune din Champions League, a venit, a arătat, a demonstrat şi a rămas. A dovedit constant, deşi nu trebuia s-o facă, dar dorinţa de a ieşi din umbra lui Ronaldo l-a făcut pe Benzema să devină vârful care eclipsează. Omul cu umărul 9 reprezintă ce a mai rămas din garda de fier a galacticilor, dar şi ultimul stâlp care ţine echipa în picioare.
Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: