SOCRATES, FILOSOFUL FOTBALULUI

4 minutes, 17 seconds

În întreaga istorie a fotbalului brazilian nu a mai existat un jucător precum Socrates!”, spune Juca Kfouri, unul dintre cei mai importanţi jurnalişti sportivi din Brazilia despre unul dintre marii idoli din Țara Cafelei. „Nu a fost cel mai bun – chiar şi la Corinthians, Rivelino era un jucător mai bun – dar cu siguranţă a fost cel mai special fotbalist pe care l-au avut Corinthians şi naţionala Braziliei!”

Aceste declaraţii rezumă perfect ce a însemnat cu adevărat Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, sau mai simplu Socrates, nu pentru fotbalul brazilian, ci pentru întreaga naţiune. La fel ca şi marele filosof din Grecia antică, Socrate, a fost un mare gânditor al timpurilor sale. Şi-a luat doctoratul în medicină încă din perioada în care juca fotbal, motiv pentru care a fost cunoscut şi ca Doctor Socrates, şi a fost unul dintre liderii mişcării de rezistenţă din Brazilia în timpul dictaturii militare. Un fan declarat din copilărie al lui Che Guevara, Fidel Castro şi John Lennon, Socrates a fost unul dintre fondatorii mişcării A Democracia Corinthiana (Democraţia Corinthiană), una dintre cele mai eficiente mişcări revoluţionare din istoria fotbalului. El a protestat vehement împotriva regimului de tratament al fotbaliştilor şi a militat pentru democratizarea ţării, purtând la fiecare meci tricouri pe care scria „Democracia”.

Pe lângă activităţile sale politice, Socrates a fost unul dintre liderii naţionalei Braziliei din anii ‘80, alături de Zico şi Falcao, fiind considerat unul dintre cei mai buni mijlocaşi din istoria fotbalului. A marcat 22 de goluri pentru Selecao în 60 de meciuri, între 1979 şi 1986, participând la două Cupe Mondiale, în 1982 şi 1986, şi a fost vicecampion la Copa America, în 1979. La turneul final din Spania, a fost căpitanul celei mai bune echipe care nu a câştigat Cupa Mondială, după cum însuşi Socrates a spus după finalul carierei. „A fost o tragedie care doar a conferit acelei naţionale un statut de legendă!”

Socrates s-a născut pe 19 februarie 1954 la Belem într-o familie plină de talent pentru fotbal: fratele său mai mic, Rai, a fost o legendă pentru FC Sao Paulo şi Paris Saint-Germain, cucerind titlul mondial cu Brazilia în 1994. Socrates a început fotbalul în 1974 la Botafogo, dar a devenit cunoscut la Corinthians, unde a ajuns în 1978. De altfel, până şi debutul său a avut o conexiune cu Corinthians: primul său meci pentru Botafogo a fost pe stadionul Pacaembu din Sao Paulo. Culmea este că Socrates a fost aproape să îşi rateze debutul întrucât a ajuns la arenă cu taxiul cu doar 20 de minute înaintea fluierului de start. Necunoscând stadionul, şi-a cumpărat un bilet pentru a pătrunde în incinta acestuia şi a ajuns pe gazon doar după ce a fost recunoscut de oficialii lui Botafogo. Chiar şi aşa, a marcat unicul gol al echipei sale, care a pierdut, totuşi, cu 1-4.

Între 1978 şi 1985, Socrates a jucat la Corinthians, pentru care a înscris 172 de goluri în 297 de meciuri, cucerind de trei ori titlul de campion al statului Sao Paulo. La Cupa Mondială din 1982, Brazilia era considerată una dintre marile favorite la câştigarea trofeului, dar a fost eliminată în a doua fază a grupelor de cinismul Italiei lui Paolo Rossi. Socrates a subliniat, totuşi, meritele selecţionerului Braziliei de atunci, Tele Santana: „Deşi era un tip conservator, Santana a fost cel mai democratic antrenor cu care am lucrat. Nu impunea un stil anume echipei, ci o lăsa să se exprime singură.”

În 1984, Socrates a plecat de la Corinthians la Fiorentina, însă a revenit în Brazilia după numai un an. „A fost o reacţie la politica ţării. Nu am simţit, însă, nicio conexiune afectivă acolo. A fost un an trist şi m-am întors acasă. Lumea mea e aici, în Brazilia.” Socrates a jucat şi la Cupa Mondială din Mexic, unde Brazilia a fost eliminată la lovituri de departajare de Franţa în sferturile de finală, iar unul dintre penalty-uri a fost ratat chiar de el. Doctor Socrates a mai evoluat la Flamengo, Santos şi Botafogo, care a fost primul şi, totodată, ultimul său club ca jucător, el retrăgându-se în 1989. După ce a agăţat ghetele în cui, Socrates a profesat medicina la Ribeirao Preto.

Pe 1 decembrie 2011, Socrates a fost internat cu toxiinfecţie alimentară, care s-a transformat ulterior într-un şoc septic. Trei zile mai târziu, pe 4 decembrie, Socrates a încetat din viaţă la 57 de ani, lăsând în urmă soţia şi şase copii. Ca o ultimă profeţie a Doctorului Socrates, el a murit aşa cum şi-a dorit: „într-o zi de duminică în care Corinthians câştigă un trofeu!” Şi chiar aşa a fost: Socrates a fost comemorat la meciul cu Palmeiras, încheiat la egalitate, 0-0, care i-a adus lui Corinthians primul titlu după şase ani de aşteptare. Tot atunci, Fiorentina a ţinut un minut de reculegere în memoria sa înaintea meciului cu AS Roma, iar jucătorii săi au purtat banderole negre în semn de doliu.

Facebook Comments

There is 1 comment .

  1. Pingback: CUM A FOST DEMASCATĂ FARSA SECOLULUI ÎN FOTBAL - Bogdan Socol

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: