IL DERBY DELLA MADONNINA

5 minutes, 46 seconds

Sâmbătă seara, AC Milan și Inter se vor infrunta in Scala fotbalului italian, stadionul Giuseppe Meazza, in cel de-al 230-lea episod al celui mai galonat derby local din istoria sportului rege, Il Derby della Madonnina. Niciun alt oras din Italia sau din orice alta tara de pe Batranul Continent nu se poate mandri ca a putut sa dea nastere a doua cluburi atat de decorate precum Inter si Milan, care au dominat nu doar Il Calcio, ci intreg fotbalul european.

Astfel, nu este deloc exagerat sa afirmam ca Milano este capitala fotbalistica a Italiei. Impreuna, cele doua rivale milaneze au cucerit nu mai putin de 89 de trofee majore pe plan intern si international, dintre care se disting 37 de scudetti, 10 Cupe ale Campionilor Europeni, 5 Supercupe ale Europei si 7 Cupe Intercontinentale.

Chiar daca si-a mai pierdut din stralucire in ultimii ani, Il Derby della Madonnina ramane unul dintre acele evenimente sportive pe care nu ai voie sa le ratezi si pe care trebuie neaparat sa le vezi pe viu in viata aceasta. Numit astfel dupa simbolul orasului, statuia aurita a Fecioarei Maria situata in varful Domului, edificiul impresionant care domina centrul Milano-ului, meciul care ii pune fata in fata pe nerazzurri si rossoneri are o istorie fabuloasa.

Asa cum moda, cultura, arta si muzica unesc orasul lombard, tot asa fotbalul si, in speta, derby-ul Milan – Inter il dezbina tocmai ca urmare a orgoliilor imense ale celor doua cluburi uriase, ce respira acelasi aer si impart acelasi cer, dar si acelasi stadion, San Siro, redenumit Giuseppe Meazza in 1980 dupa moartea marelui atacant al nerazzurri-lor din anii ’30, care a evoluat doi ani si la rivala in rosu si negru.

Mai mult chiar, pana la aparitia lui Andrei Sevcenko, golgeterul all-time din Derby della Madonnina, cu 14 reusite, Meazza a fost cel mai prolific jucator din acest meci, cu 13 goluri. La fel ca si in cazul derby-ului Merseyside dintre Liverpool si Everton sau precum in situatia duelului dintre Betis si FC Sevilla, aceasta rivalitate s-a nascut ca urmare a unor neintelegeri care au dus la infiintarea unui club din coasta celuilalt!

 

CITESTE SI | CEL MAI FIERBINTE DERBY

Milan Football and Cricket Club, actualul AC Milan, a fost fondat in 1899 de doi englezi, Herbert Kilpin, un producator de dantela, si Alfred Edwards, un afacerist revolutionar. Echipa a avut imediat succes, cucerind trei titluri de campioana in 1901, 1906 si 1907 inaintea producerii „Marii Schisme”. In 1908, la un an dupa Rascoala noastra, mai multi membri s-au rascolit impotriva politicii clubului de a nu transfera jucatori straini. Astfel, acestia s-au rupt de AC Milan si au infiintat o noua grupare, Internazionale, care, asa cum ii spune si numele, avea drept scop aducerea fotbalistilor din strainatate, in timp ce clubul-mama a ramas fidel ideii de a promova doar jucatori italieni.

Imediat, cele doua rivale au urmat cai total opuse, care le-au separat ireversibil. „Fratii intregii lumi”, asa cum s-au autoproclamat cei de la Inter,  au devenit rapid cunoscuti drept reprezentantii burgheziei si ai industriasilor prosperi, in timp Milanul a fost asociat drept clubul clasei muncitoare. Primul derby a avut loc pe 18 octombrie 1908 la Chiasso, pe teritoriul actual al Elvetiei, si a fost castigat de Milan cu 2-1. De atunci, s-au disputat 225 de meciuri oficiale intre cele doua cluburi, dintre care Inter a obtinut 84 de victorii, iar Milan, 77.

Si rossoneri-i si nerazzurri-i si-au impartit perioadele de dominatie in Il Calcio si in fotbalul european. Primul moment de glorie al Milanului a venit in anii ’50, gratie tripletei suedeze Gre-No-Li, Gren – NordahlLiedholm, care a dus echipa spre patru scudetti si spre o finala de Cupa Campionilor, pierduta in fata lui Real Madrid. Apogeul fotbalistic al orasului Milano s-a produs in anii ’60, cand Milan si Inter au dominat Europa trei sezoane la rand. Milanul a castigat prima sa Cupa a Campionilor, in 1963, pentru ca, in urmatorii doi ani, Inter-ul sa triumfe cu legendarul antrenor Helenio Herrera si cu Sandro Mazzola si Giacinto Facchetti in teren. Aceea a fost cunoscuta drept era marii echipe a nerazzurri-lor, „Grande Inter” mai cucerind in acea perioada trei titluri de campioana a Italiei si doua Cupe Intercontinentale.

Parca tocmai pentru a-si accentua si mai mult rivalitatea, la sfarsitul anilor ’80, Milan si Inter s-au intarit prin cei mai importanti jucatori ai celor mai mari rivale la nivel de echipe nationale, Olanda si Germania. La rossoneri, au venit Frank Rijkaard, Ruud Gullit si Marco Van Basten, in timp ce in jumatatea albastra a orasului, au ajuns Andreas Brehme, Lotthar Matthaus si Jurgen Klinsmann. Cu aceste triplete, Milanul antrenat de Arrigo Sacchi a castigat un scudetto si doua Cupe ale Campionilor Europeni, in timp ce Inter a cucerit un titlu si o Cupa UEFA.

Apoi, Milanul a continuat sa straluceasca si in Serie A si in Champions League, in timp ce Inter-ul a ramas in umbra, privind cu jind la succesele marii rivale. Momentul de maxima tensiune in Derby della Madonnina a fost atins in 2005, in sferturile de finala din Champions League, cand meciul a fost oprit din cauza petardelor si a sticlelor aruncate din tribune de fanii interisti, infuriati de anularea golului inscris de Esteban Cambiasso la scorul de 0-0 in minutul 72, dupa ce Milan se impusese in tur cu 2-0. Pana la urma, rossoneri-i au castigat meciul la masa verde cu 3-0 si au ajuns pana in finala, pierduta, insa, la Istanbul in fata lui Liverpool.

CITESTE SI | A FOST TIMPUL!

Inter si-a luat revansa in 2010, cand visul presedintelui Massimo Moratti a devenit realitate si gruparea nerazzurra a realizat tripla istorica lo scudetto – Cupa Italiei – Champions League, cu Jose Mourinho pe banca. Dupa 15 ani de investitii enorme, Moratti reusea sa aduca a treia Cupa a Campionilor in vitrina Inter-ului in ultimul moment de magie al Italiei in cupele europene.

2011 avea sa marcheze cantecul de lebada, cel putin temporar, al Lombardiei in Serie A: Milan si Inter s-au duelat intr-un derby-scudetto, un meci in care era in joc titlul de campioana a Italiei. Partida a avut o conotatie speciala pentru fanii milanezi intrucat pe banca Inter-ului statea Leonardo, fostul star al echipei din anii ’90 si care si antrenase Milanul in sezonul precedent. Brazilianul a fost considerat un mare tradator si intreaga coregrafie a tifoseriei rossonera i-a fost dedicata, cu toate ca el fusese demis de Berlusconi cu un an inainte si adus de Moratti la Inter ca salvator dupa experimentul esuat cu Rafa Benitez.

Intr-un spectacol de sunet si lumina cum rar am vazut, AC Milan, cu un Pato fantastic, s-a impus categoric cu 3-0 intr-un derby in care Cristi Chivu a fost eliminat si a cucerit ultimul sau scudetto. De atunci, Milan si Inter au iesit din prim-planul fotbalului italian pana in 2021, cand nerazzurri au triumfat după un deceniu de neîmpliniri și dezamăgiri. Il Derby della Madonnina ramane sufletul orasului Milano, reamintind de fiecare data de gloria pierduta, dar pe deplin meritata, si care are nevoie doar de o scanteie pentru a renaste.

Facebook Comments

There are 3 comments .

  1. Pingback: IL DERBY DELLA CAPITALE - BogdanSocol.ro

  2. Pingback: PIONIERII MARILOR DERBY-URI - Bogdan Socol

  3. Pingback: PONTUL ZILEI 21 OCTOMBRIE - Bogdan Socol

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: