IVAN, AȘA CUM L-AM CUNOSCUT EU

2 minutes, 25 seconds

Foarte rar ni se întâmplă în viață să întâlnim oameni care să ne marcheze profund chiar dacă interacțiunea a durat doar câteva clipe. Asta am simțit când l-am văzut pentru prima dată de aproape pe Ivan Patzaichin. Este genul de om ce nu mai are nevoie de prezentări sau de CV, care, dincolo de toate, este de-a dreptul copleșitor. E suficient să îl auzi prezentându-se simplu, așa cum îi este și felul, doar “Ivan”. Pentru noi, românii, el a fost, este și va rămâne Ivan cel Mare. Doar pentru adversari, era Ivan cel Groaznic întrucât nimeni nu avea vreo șansă în duelurile cu el.

Dar Ivan Patzaichin este cu adevărat mare tocmai datorită modestiei sale uluitoare, mai ales pentru un om de calibrul său. Mi s-a părut chiar incredibil cum, citind acest text înaintea publicării, m-a corectat prin a-mi spune că a câștigat doar opt medalii de aur la Mondiale față de cele nouă pe care i le atribuisem, conform surselor mele. Pur și simplu, în corectitudinea sa, nu voia să primească mai mult decât obținuse prin munca lui neobosită. Deși au fost atât de multe succese și au trecut decenii de la realizarea lor, Ivan a corectat chiar felul în care istoria a reținut Mondialele de la Tampere din 1973, unde a obținut doar un aur la simplu, insistând că nu a concurat la dublu, unde era trecut, de asemenea, învingător!

Focul acela lăuntric care l-a mânat spre o glorie aproape imposibil de atins de către restul muritorilor încă se mai simte în privirea lui blândă și în spiritul de copil plecat la 16 ani din Delta Dunării, care pentru el însemna întreaga lume înainte de a cuceri cu adevărat lumea.

După întâlnirea cu uriașul nostru campion, am realizat că acest OM deosebit ar fi performat în absolut orice domeniu pentru că este plămădit dintr-o fibră specială. De aceea, Ivan Patzaichin este un învingător de-a pururi întrucât succesele fabuloase din arena sportivă au fost continuate cu aceeași trudă și ambiție și în viața de după sport, prin promovarea tradițiilor și a valorilor românești autentice.

Dacă România este o țară frumoasă, un mare merit îl are, cu siguranță, Ivan Patzaichin prin tot ceea ce a făcut și face în continuare, în ciuda obstacolelor pe care le are de depășit, pentru scoaterea în evidență a valorilor noastre autentice. Și pentru că el este acel campion care nu s-a dat bătut niciodată, fiind cel mai pur model inspirațional pentru oricine îndrăznește să viseze, să își urmeze visul și să facă totul pentru a-l transforma în realitate.

P.S. Fragment desprins din cartea „100 de sportivi legendari”.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: