DESPRE MIHAI, AȘA CUM PUȚINI L-AU CUNOSCUT…

3 minutes, 51 seconds

Pe Mihai Dolinschi l-am cunoscut cu mult timp înainte și într-o ipostază cu totul diferită față de cum a fost cunoscut de majoritatea celor care acum îi deplâng moartea prematură. Se întâmpla în 2012, când el se afla pe băncile facultății și doar visa la o carieră în jurnalismul sportiv. Avea doar 20 de ani, dar era parcă posedat de o pasiune incredibilă pentru fotbal ce răzbătea din aproape toate mesajele pe care mi le trimitea pe Facebook.

Era unul dintre îndrăgostiții de fotbal care îmi apreciau stilul de a comenta și avea încă de pe atunci observații foarte bune asupra jocului, mai ales din punct de vedere tactic.

„Ce zici de Javi Martinez pentru Real? Sincer, am impresia ca Jose, daca il vrea, il vrea ca fundas central. Pentru ca asta joaca la Bilbao acum. Sa urce, cel putin pentru meciurile de pe teren propriu. L-as vedea fundas central, dar si in linie cu Xabi ar fi excelent.”
Acesta este unul dintre numeroasele mesaje pe care Mihai mi le scria în perioada în care doar aspira să lucreze în televiziune. Mă întreba mereu dacă Digi Sport transmite Supercupa Angliei sau Supercupa Franței, era atent mereu la programul postului de pe site și când ceva i se părea ciudat îmi scria imediat. Așa, transmiteam și eu mai departe responsabililor de la site unde trebuie să corecteze informația.
Tot Mihai Dolinschi a făcut o remarcă foarte inspirată valabilă mai ales în ziua de astăzi: chiar dacă știi fotbal, nu înseamnă că știi să comentezi! Îmi spusese de un coleg de la Digi că îl enervează, dar a apreciat și faptul că i-am luat apărarea, lucru pe care apoi, din postura de comentator, Mihai l-a făcut de fiecare dată, indiferent că era vorba de colegii săi sau de oameni de la alte posturi.
Era alături de mine și la meciurile transmise în creierii nopții din Copa Libertadores, lucru de care doar un adevărat pasionat de fotbal este în stare. O dată, a venit chiar cu propunerea unui amical tur-retur între Napoli și Boca Juniors, cu Diego Maradona în tribune și asta doar pentru a vedea pe ce stadion este mai mare nebunia pentru el!
Mihai a fost și un vizionar al fotbalului pentru că încă de pe atunci aprecia faptul ca in fotbalul sud-american nu se aplica regula golului in deplasare: „Cat de frumos este fotbalul cand nu conteaza golul marcat in deplasare … echipele se gandesc doar sa castige, nu sa nu primeasca gol.” A apucat să își vadă ideea transpusă și în fotbalul european, dar mult prea puțin.
„Sistemul 4-3-1-2 o dezavantajeaza mult pe Boca, Flueminense sta mai bine in banda si profita mult din aceasta cauza” este o remarca facuta de Mihai într-un mesaj trimis la ora 2:04, fapt care arată că, deși era târziu în noapte, asta nu îi afecta deloc capacitatea analitică asupra fotbalului.
„Daca marcam 134 de goluri sezonul asta, ar fi cea mai mare nebunie istorica, sa-i zic asa, din fotbalul european”, mi-a scris in martie 2012, anticipand cumva un an magnific al Realului, care a inscris „doar” 121 de goluri.
In 2017, am aflat de la prietenul nostru comun, Florin Codreanu, ca va comenta primul meci al echipei sale de suflet, Real Madrid, intr-o perioada in care eu cazusem in dizgratia noii conduceri Digi Sport. Doar ca atunci, nu stiam ca este vorba de pustiul acela nebun dupa fotbal care ma bombarda cu mesaje pertinente la cele mai importante meciuri pe care le comentam. Mi-am dat seama că este vorba de el abia în 2019, când, după o postare în care taxam un tic enervant al unui alt comentator, Mihai a postat pe un grup de pe Facebook ca i se pare aiurea.
L-am abordat in privat si atunci am descoperit toate conversatiile din urma cu sapte ani, aflandu-i background-ul emotional. „De toti zice lumea ceva. Nu avem cum sa ne placa toata lumea. Daca si intre noi ne criticam public …”, a fost unul dintre mesajele sale in acea conversatie in care a intarit faptul ca niciodata nu va ataca vreun alt coleg de breasla. Ceea ce arata si un caracter aparte.
Recent, colegul sau, Andrei Dumitru, imi spusese ca il pot invita la emisiunea mea, Un Pont pe Zi, subliniind inca o data cunostintele sale extraordinare din fotbal. Nu am mai apucat sa fac asta, desi mi-as fi dorit pentru ca asa l-as fi si cunoscut personal pe baiatul care, candva, punea bazele unei frumoase si promitatoare cariere de comentator mancand fotbal pe paine zi-lumina…
Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: