INTER – JUVE, IL DERBY D’ITALIA

3 minutes, 54 seconds

„Aceasta noapte minunata ne daruieste culorile emblemei noastre: negru si albastru pe un fundal aurit de stele. Se va numi Internazionale pentru ca suntem frati cu intreaga lume.” Aceste cuvinte au fost rostite pentru prima oara in urma cu mai bine de un secol de Giorgio Muggiani, în martie 1908, si sunt valabile si astazi intrucat cele mai talentate stele ale fotbalului mondial fac pelerinajul la Milano in goana dupa gloria europeana. Iar acum, mai mult ca niciodata, Inter face apel la trecutul sau glorios si la originile sale nobile inaintea meciului cu Juventus care ar putea avea o influenta majora in stabilirea campioanei in Serie A. Il Derby d’Italia.

Daca majoritatea rivalitatilor din Il Calcio au la baza stratificarea sociala, animozitatea dintre Juventus si Inter a pornit in urma cu mai bine de o jumătate de secol din cauza unei dispute pur sportive, mai exact în sezonul 1960-1961, când cele două cluburi erau în luptă directă pentru scudetto. În aprilie 1961, Inter era la patru puncte în urma liderului Juve și a mers la Torino plină de optimism că va reduce distanța la numai două puncte, mai ales că se impusese în jocul tur de pe Giuseppe Meazza.
Interesul pentru acea partidă a fost atât de mare încât tribunele au fost suprapopulate, iar cinci mii de spectatori s-au înghesuit pe marginea terenului, unii chiar îm apropierea băncii nerazzurrilor. În ciuda acestei situații, meciul a început, dar a fost oprit după 30 de minute ca urmare a invaziei fanilor torinezi pe gazon. Conform regulamentelor de atunci, Inter a fost declarată câștigătoare cu 2-0, așa cum se întâmplase și în cazul lui Juventus cu doar câteva sezoane înainte într-o situație similară.
Bianconerii au contestat, însă, decizia, iar înaintea ultimei etape, federația italiană a anulat victoria Inter-ului și a anunțat că meciul trebuie să se rejoace. Asta în condițiile în care forul de specialitate era condus chiar de Umberto Agnelli, nimeni altul decât președintele Fiat și al lui Juve în acel moment, fratele mai mic al legendarului Gianni Agnelli și tatăl actualului conducător, Andrea Agnelli! Cei de la Inter, în frunte cu președintele Angelo Moratti, au fost, pur și simplu, scandalizați de această hotărâre, care, practic, îi oferea titlul lui Juventus.
Astfel că antrenorul nerazzurrilor, Helenio Herrera, sfătuindu-se și cu boss-ul Moratti, a decis să trimită în teren, în semn de protest, echipa Primavera. În mod firesc, Bătrâna Doamnă s-a impus categoric cu 9-1 într-un meci în care Omar Sivori a înscris șase goluri, iar la finalul acelui an, a fost desemnat câștigătorul Balonului de Aur.
De aici, a pornit marea rivalitate dintre Juventus și Inter, care s-a menținut la cele mai înalte cote până astăzi. Botezat „Il Derby d’Italia” în 1967 de celebrul jurnalist sportiv Gianni Brera, duelul dintre Inter și Juve a mai oferit de-a lungul timpului numeroase controverse. Așa s-a întâmplat și in 1998, când nerazzurrii au fost opriți din drumul spre scudetto de o decizie eronată a arbitrului, care i-a refuzat brazilianului Ronaldo un penalty clar înainte de a-i face cadou unul lui Juve, care s-a impus cu 1-0 și a ieșit campioană la finalul sezonului.
Nerazzurrii au putut jubila în 2006 după ce lui Juventus i-au fost retrase ultimele două titluri cucerite și a fost retrogradată în Serie B în urma scandalului Calciopoli. Patru ani mai târziu, Inter reușea tripla istorică scudetto – Cupa Italiei – Champions League, dar acela a fost și momentul care a marcat declinul grupării din Milano și începutul ascensiunii torinezilor.
Astfel, acum Inter luptă pentru primul său titlu după un deceniu de secetă, în timp ce Juve vrea să își extindă recordul la 10 scudetti consecutive. In acest moment, Bătrâna Doamnă are deja un număr dublu de titluri față de Inter: 36 în comparație cu cele 18 ale clubului de pe Meazza. Juventus își domină rivala și în privința cupelor câștigate: 13-7, dar în privința celui mai prețios trofeu continental, Inter are întâietate, cu trei trofee față de cele două ale bianconerilor.
Primul meci dintre cele două cluburi s-a disputat pe 14 noiembrie 1909 și a fost câștigat de Juve cu 2-0, iar până în prezent, au avut loc 234 de partide în toate competițiile, dintre care 201 în Serie A. Și la acest capitol, Bătrâna Doamnă domină autoritar, cu 92 de victorii față de cele 58 ale Inter-ului.
Dar la ora confruntării de duminică, statistica nu va mai conta, ci doar cine va ieși din nou triumfător în Il Derby d’Italia.
Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: