LIVERPOOL – MAN. UNITED, TATĂL TUTUROR DERBY-URILOR

5 minutes, 56 seconds

Englezii il numesc, pur și simplu, „Daddy of all derbies”, iar chiar fanii lui Liverpool și Manchester United considera aceasta rivalitate mai presus chiar decât cele cu Everton și Man. City, cluburile cu care împart același cer în orașele lor. Asta poate și pentru ca, împreună, cele doua grupări au câștigat 39 de titluri de campioana, noua trofee Champions League, 19 Cupe ale Angliei, 4 Cupe UEFA, o Cupa a Cupelor, 5 Supercupe ale Europei și doua Cupe Intercontinentale, fiind cele mai galonate din istoria fotbalului britanic, iar înfruntarile dintre „cormorani” și „diavolii roșii” au întruchipat cel mai bine rivalitatea dintre Liverpool și Manchester, primele orașe din lume legate de o cale ferata, în 1830.

Despărțite de 55 de kilometri, cele doua orașe din Nord-Vestul Angliei au jucat un rol major în revoluția industriala din secolul al 19-lea. Fiind unul dintre principalele porturi ale tarii, mai ales în ceea ce privește comerțul transatlantic, Liverpool a putut impune taxe mari tuturor companiilor care aveau nevoie sa folosească Albert Dock, prima structura din Marea Britanie construita din cărămidă, fonta și piatra și care revolutionase, în acele vremuri, sistemul de utilizare a docurilor întrucât navele erau încărcate și descarcate direct în depozite.

În aceeași perioada, în Manchester, explodase industria prelucrării bumbacului adus din tarile din Caraibe și din Sudul Statelor Unite, astfel ca în regiune, existau peste 100 de mori specifice, motiv pentru ca orașul sa mai fie cunoscut și drept „Cottonopolis”. Astfel, pentru a avea acces direct la Marea Irlandei și pentru a evita controlul financiar al celor din Liverpool asupra importurilor si exporturilor, pe 1 ianuarie 1894, a fost inaugurat Manchester Ship Canal, un canal de navigație de aproape 60 de kilometri, a cărui construcție a durat șapte ani și a costat 15 milioane de lire sterline, echivalentul a un miliard și jumătate de pounds în zilele noastre. Iar de aici, rivalitatea dintre cele doua orase a atins cele mai inalte cote.

Manchester intrase, de asemenea, în prim-plan, mai ales după ce însăși Regina Victoria a participat la deschiderea oficiala a canalului, pentru a cărei ceremonie s-au cheltuit 10 mii de lire sterline. Acest lucru, alături de declarația prim-ministrului de atunci, Benjamin Disraeli, care a spus: „Ceea ce Manchester-ul face astăzi, restul lumii urmează mâine”, a oferit un sentiment de imensa mândrie pentru locuitorii orașului, deși majoritatea lor trăia în condiții cumplite, speranța medie de viata fiind de numai 17 ani la jumătatea secolului 19!

În acest context, a luat naștere, în 1878, Newton Heath, care avea sa își schimbe numele în Manchester United în 1902. Cu zece ani înainte, a apărut și Liverpool FC, după o neintelegere intre comitetul director al lui Everton si presedintele clubului, John Houlding, care era, totodata, si proprietarul stadionului Anfield. Acesta din urma a decis sa se rupa de gruparea „caramelelor” si a fondat noul club, Liverpool FC, pe 3 iunie 1892.

In momentul primului meci direct, disputat pe 28 aprilie 1894 si castigat cu 2-0 de Liverpool in fata lui Newton Heath, istoria economica si rivalitatea industriala dintre cele doua orase erau elementele care sporeau tensiunea duelului din teren. Ulterior, contextul sportiv a fost suficient pentru ca rivalitatea dintre cele doua echipe sa atinga pragul maxim la nivelul intregii insule. De atunci pana astazi, s-au disputat 204 partide directe, dintre care 80 au revenit „diavolilor rosii” si 67 „cormoranilor”.

Prima figura emblematica a acestui derby al Nord-Vestului Angliei a fost Sir Matt Busby, scotianul care a jucat cinci ani la Liverpool, fiind si capitan de echipa, inainte de a scrie una dintre cele mai glorioase pagini de istorie ca manager al lui Man. United. La jumatatea anilor ’50, el construise una dintre cele mai frumoase si mai promitatoare echipe din Europa, cunoscuta sub titulatura de „Busby Babes”. Numai ca opt dintre jucatorii lui United au pierit in tragicul accident aviatic de la Munchen, din 6 februarie 1958, iar Matt Busby a trebuit sa recladeasca echipa din cenusa, alaturi de Bobby Charlton. In aceeasi perioada, a inceput ca rivalitatea dintre cele doua cluburi sa se infierbante.

Dupa drama din 1958, United devenise foarte populara si iubita de catre public si mass-media, echipa fiind rasfatata cronicilor jurnalistilor englezi, lucru care i-a deranjat in mod vizibil pe cei de la Liverpool, considerand ca mancunienii primesc o atentie prea mare din partea presei in comparatie cu performantele lor. In 1964, „cormoranii” au cucerit trofeul de campioana, sub comanda legendarului Bill Shankly, cu patru puncte in fata lui United, apoi, timp de patru ani, cele doua cluburi au luat titlul alternativ, aceea fiind perioada de maxima intensitate a rivalitatii, la cel mai inalt nivel. De altfel, tot atunci, s-a produs si ultimul transfer direct al unui jucator de la o grupare la alta, in aprilie 1964, Phil Chisnall fiind achizitionat de Liverpool de la Man. United pentru 25 de mii de lire sterline.

In 1968, echipa de pe Old Trafford a castigat, in premiera pentru Anglia, Cupa Campionilor Europeni, dupa o finala cu Benfica lui Eusebio pe Wembley, insa acela a fost ultimul trofeu major al lui United, pentru care a urmat o perioada de recesiune din punct de vedere al performantelor sportive de un sfert de secol. Timp de 26 de ani, „diavolii” nu au mai cucerit vreun titlu, privind peste gard cum vecinii lor devin forta dominanta in fotbalul englez si european, sub bagheta lui Bob Paisley, succesorul lui Bill Shankly.

Intre 1973 si 1990, Liverpool a adunat 11 trofee de campioana si patru Cupe ale Campionilor, astfel ca fanii „cormoranilor” incepusera sa ii ironizeze pe rivalii de la United in privinta titlurilor castigate.

„You told us to come back when we’ve won 18 … We are back!” (Ne-ati spus sa revenim cand vom castiga 18 titluri … Ne-am intors!) Acesta este unul dintre mesajele emblematice ale suporterilor „diavolilor rosii” in momentul in care balanta suprematiei in fotbalul englez a trecut in tabara lor in 2011. Totul a fost posibil datorita lui Sir Alex Ferguson, managerul care a schimbat radical imaginea lui Man. United din 1986, cand a preluat echipa, pana in momentul retragerii, in 2013. Sub comanda lui Fergie, gruparea de pe Old Trafford a castigat de 13 ori titlul in Premier League si doua trofee Champions League, in 1999 si 2008. „Liverpool este barometrul fotbalului. Au castigat de atatea ori campionatul incat trebuie sa ii luam drept exemplu”, spunea Sir Alex la inceputurile sale la Manchester. In tot timpul domniei sale glorioase, „cormoranii” s-au blocat la numarul-record, candva, de 18  titluri cucerite, vazandu-se egalati si apoi depasiti de rivalii lor, ajunsi la 20 de trofee supreme.

In era moderna a fotbalului englez, o singura data s-a intamplat ca Liverpool si Man. United sa fie in lupta directa pana la capat pentru coroana de campioana, in editia 2008-2009, dar plusul de experienta si cultura succesului au inclinat balanta in favoarea mancunienilor.

Acum, dupa ce trupa lui Jurgen Klopp a pus capăt unui blestem de 30 de ani, United vrea sa reinvie epoca glorioasa din perioada în care Ole Gunnar Solskjaer stralucea in atacul „diavolilor”. Iar pentru prima data după mai bine de un deceniu, cele doua mari rivale sunt din nou fata în fata în goana după coroana de campioana a Angliei.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: