Astazi, Frank Rijkaard implineste 58 de ani. Cu acest prilej, va invit sa ne reamintim de cariera mijlocasului olandez prin intermediul acestui capitol din cartea „100 de fotbalisti legendari”.Uimitor, dar soarta lui Frank Rijkaard s-a intersectat în permanenţă cu cea a lui Ruud Gullit. Este destul să începem cu faptul că amândoi s-au născut nu numai în acelaşi an, ci şi în aceeaşi lună, septembrie, dar Gullit s-a născut în prima zi a lunii, iar Rijkaard, în ultima. Amândoi au taţii originari din Surinam, iar mamele olandeze. Şi amândoi au început să alerge după minge pe maidanele din împrejurimile Amsterdamului aproape în acelaşi timp.
Născut pe 30 septembrie 1962, în Amsterdam, Franklin Edmundo Rijkaard este produsul de lux scos la lumină în 1980 de Ajax Amsterdam, celebra fabrică de fotbalişti a Europei. Poreclit „Cometa”, Rijkaard a fost răsplătit din plin de regele-fotbal, cu nu mai puţin de 40 de trofee cucerite atât ca jucător, cu echipele de club şi individual, cât şi ca antrenor.
Primul tricou cu greutate purtat de Rijkaard a fost cel al clubului-mamă, Ajax Amsterdam, echipă pentru care a jucat în două rânduri, între 1980-1987 şi 1993-1995. Cu un Rijkaard strălucitor la mijlocul terenului, Ajax a cucerit 5 titluri de campioană şi 3 Supercupe ale Olandei, o Cupă a Campionilor şi o Cupă a Cupelor.
Frank Rijkaard face parte dintr-un club select format din şase oameni, Munoz, Trapattoni, Cruyff, Ancelotti şi Guardiola, care au cucerit formatele Cupa Campionilor Europeni – UEFA Champions League atât în calitate de jucători, cât şi ca antrenori. 1988 a fost un an fericit pentru Rijkaard. Atunci, Portocala Mecanică, având în teren tripleta magică, Rijkaard – Gullit – Van Basten, a cucerit titlul european, după 2-0 în finala cu Uniunea Sovietică. Rijkaard a reuşit 10 goluri în 73 de selecţii pentru naţionala Olandei pentru care a jucat între 1981 şi 1994.
În septembrie 1987, după ce a câştigat Cupa Cupelor cu Ajax, 1-0 în finala cu Lokomotiv Leipzig, a părăsit furios terenul de antrenament după un conflict cu antrenorul Johan Cruyff, jurându-se că nu va mai juca vreodată sub comanda sa! A fost transferat de Sporting Lisabona, dar mutarea a fost înregistrată prea târziu pentru a mai fi eligibil să joace în orice competiţie. Aşa că a fost împrumutat pentru o stagiune la Real Zaragoza. În Spania, a evoluat în doar 11 partide fără a înscrie vreun gol, dar a fost salvat de titlul continental cucerit cu Olanda!
Patronul lui AC Milan, Silvio Berlusconi, a avut un vis sclipitor după finala de la Berlin. Pentru că îi avea deja în echipă pe Van Basten şi Gullit, Berlusconi i-a adus antrenorului Arrigo Sacchi piesa lipsă pentru ca Milan să atingă perfecţiunea. Cu cei trei olandezi zburători în echipă, Milan a urcat atât de sus, încât nimeni nu a putut s-o ajungă între anii 1988 şi 1992. Rijkaard a cucerit cu Diavolul milanez două titluri şi două Supercupe în Italia, de două ori Cupa Campionilor, în 1990, el înscriind golul victoriei în finala cu Benfica, două Supercupe şi două Cupe Intercontinentale.
După succesul uriaş ca fotbalist, Frank Rijkaard a demonstrat ca are şi stofă de antrenor. Şefii Federaţiei Olandeze i-au dat pe mână naţionala, pe care a condus-o până în semifinalele lui EURO 2000, unde Portocala Mecanică a fost învinsă la loviturile de departajare de Italia, după ce a ratat două penalty-uri în timpul regulamentar! Rijkaard a antrenat-o apoi un sezon pe Sparta Rotterdam, iar în 2003, a ajuns la FC Barcelona. Între 2003 şi 2008, Rijkaard şi FC Barcelona au cucerit două titluri şi două Supercupe ale Spaniei, dar şi trofeul UEFA Champions League în 2006.
Pe 5 iunie 2009, Rijkaard a semnat un contract cu turcii de la Galatasaray, însă în octombrie 2010 a fost demis şi înlocuit cu Gheorghe Hagi. În perioada 2011-2013, Rijkaard a mai antrenat naţionala Arabiei Saudite.
Un jucător uriaș!
Pingback: MARCO VAN BASTEN, URIASUL MARELUI MILAN - Bogdan Socol