OARE CHIAR VA PLECA MESSI DE LA BARCELONA?

3 minutes, 30 seconds

Unul dintre cei mai buni fotbaliști ai mileniului trei, Lionel Messi și-a surprins de atâtea ori adversarii prin felul în care îi făcea să plece după fentă. Mai nou, și când nu joacă, argentinianul reușește acest giumbușluc, chiar dacă de această dată, cei care au plecat în direcția greșită, scăpând din vedere tocmai obiectul muncii, mingea, nu mai sunt fundașii din tabăra rivală, ci întreaga suflare microbistă a Catalunyei și, aș îndrăzni să afirm, a mapamondului. Pentru că anunțul lui Messi că dorește să plece de la Barcelona nu trebuie interpretat mot-a-mot.

Și asta întrucât îmi este foarte greu de crezut că Messi chiar o va părăsi pe Barca și, totodată, orașul care i-a devenit casă încă dinainte de a lovi în vreo minge într-un meci la nivel de seniori. Poate că starul grupării blaugrana s-a simțit mai neputincios ca niciodată în umilința din sferturile Champions League în fața lui Bayern Munchen și că este afectat de decizia noului antrenor, Ronald Koeman, de a nu conta pe bunul lui prieten, Luis Suarez, pentru stagiunea următoare.

Dar mesajul lui Lionel Messi este, de fapt, un ultimatum răspicat îndreptat în direcția președintelui Jose Maria Bartomeu: „El sau Eu!” Nu întâmplător, la câteva ore după anunțul făcut de sud-american, a fost depusă o moțiune de cenzură împotriva șefului clubului catalan de mai mulți socios. Ceea ce înseamnă că, din nou, Messi vrea să fie Mes que un jugador la Barcelona, care se autointitulează Mes que un club. Așa cum a contribuit din plin la îndepărtarea lui David Villa în 2013, care, din postura de campion mondial și european și de golgeter all-time al naționalei Spaniei, nu accepta ideea de a fi supus în fața argentinianului, Lionel Messi a fost și cel care aproape că a numit un antrenor pe Camp Nou. În timp ce El Guaje pleca la Atletico, Gerardo „Tata” Martino, nimeni altul decât idolul tatălui lui Messi, pe vremea când juca la Newell’s Old Boys, era instalat pe banca Barcelonei în locul regretatului Tito Vilanova. Surprinzător sau nu, Tata Martino a ratat toate trofeele în ediția 2013-2014, fiind înlocuit apoi de Luis Enrique.

Și acum, impresia mea este că Lionel Messi încearcă să se ridice deasupra clubului și să schimbe președintele prin invocarea dorinței de a pleca gratis de la Barcelona! Dincolo de uriașele gafe de management ale lui Bartomeu, precum sumele colosale plătite pe niște jucători precum Ousmane Dembele, care cu greu intră într-un Top 10 al celor mai buni fotbaliști ofensivi francezi, sau Philippe Coutinho, care a impresionat doar după ce a fost împrumutat la Bayern, Messi nu ar trebui să uite că rămâne doar un jucător. Fie chiar și cel mai bun al Barcei din acest secol!

Pentru că îmi este greu să cred că dacă, într-adevăr, ar vrea să plece la un alt club, Messi nu ar fi ales o cale mai blândă de a se despărți de clubul devenit chiar prima lui casă. Și care ar fi beneficiat de pe urma plecării sale, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Cristiano Ronaldo în momentul transferului de la Real Madrid la Juventus. Sunt convins că totul s-ar fi putut rezolva în termeni amiabili, fără un asemenea război de gherilă iscat de agentul argentinianului.

Nu m-ar mira să văd cum totul se va liniști dacă Bartomeu va demisiona și ultimele mofturi ale lui Messi satisfăcute, la fel cum au stat lucrurile și la naționala Argentinei, de unde se retrăsese temporar după Cupa Mondială din 2018.

Totuși, dacă Leo Messi va rămâne consecvent hotărârii sale, atunci chiar va avea ocazia de a demonstra că este, poate, cel mai mare al tuturor timpurilor, în cazul în care va avea succes la următoarea sa destinație. Indiferent de ce nume va avea. Altfel, caracterul său s-ar dovedi unul foarte urât.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: