HUGO SANCHEZ, O FIGURA ICONICA A FOTBALULUI MEXICAN

2 minutes, 46 seconds

Astazi, Hugo Sanchez implineste 62 de ani. Cu aceasta ocazie, va invit sa ne reamintim de fostul mare atacant mexican cu ajutorul acestui capitol desprins din cartea „100 de fotbalisti legendari”.

A jucat 684 de meciuri oficiale și a marcat 400 de goluri, majoritatea sărbătorite cu o rostogolire în aer, în semn de prețuire pentru sora lui, o gimnastă care a participat la Jocurile Olimpice de la Montreal, locul unde Nadia noastră a obținut primul 10 din istoria acestui sport.

De nota 10 a fost în fotbal și Hugo Sanchez, legendarul atacant al galacticilor de la Real Madrid. Federaţia Internaţională pentru Istoria şi Statistica Fotbalului l-a desemnat cel mai bun fotbalist al Americii de Nord şi Centrale în secolul XX. Dar cele mai mari succese, Hugo Sanchez le-a obţinut în Europa, la Real Madrid.

Hugo s-a născut pe 11 iulie 1958 într-o familie de sportivi: mama juca volei, iar tatăl a fost fotbalist profesionist. Fotbalişti au devenit toţi cei trei copii ai săi: cel mai mare a fost mijlocaş la Pumas UNAM, cel mijlociu, portar la acelaşi club şi portarul echipei olimpice a Mexicului în 1972, iar la începutul anilor ’70, la şcoala de juniori a lui Pumas UNAM a venit şi cel mai mic dintre fraţi, care avea să devină, de fapt, cel mai mare!

La 18 ani, Sanchez a fost chemat la echipa mare, unde avea să uimească pe toată lumea: 97 de goluri în 188 de meciuri jucate în perioada 1976-1981. După un împrumut de un sezon în Statele Unite, la San Diego Dockers, Hugo Sanchez a venit în Europa unde a jucat timp de patru sezoane pentru Atletico Madrid. 54 de goluri în 111 meciuri, o Cupă și o Supercupă, dar și trofeul Pichichi, pentru cel mai bun marcator al sezonului, au fost cifrele care le-au atras atenția rivalilor de la Real Madrid.

În 1985, Sanchez devine galactic și intră în teren alături de celebra La Quinta del Buitre, grupare alcătuită din greii de pe atunci de la Real, Butragueño, Sanchis, Vázquez, Míchel și Miguel Pardeza. A urmat o aventură fantastică. Cu Hugo Sanchez om de bază, Real Madrid a câștigat cinci titluri consecutive și o Cupă în Spania, dar și o Cupă UEFA. Sanchez a strâns și patru trofee Pichichi la rând, iar în 1990, Sanchez a primit Gheata de Aur a Europei, după ce a terminat campionatul cu 38 de goluri, egalând astfel recordul lui Telmo Zara din 1951. Fabulos este că toate cele 38 de goluri marcate de Sanchez în acel sezon au fost reușite dintr-o singură atingere. În 1992, Sanchez pleacă de la Real Madrid și joacă până în 1997 pentru Club America, Rayo Vallecano, Atlante, Linz, Dallas Burn si Celaya.

Meciul de retragere a avut loc pe 22 mai 1997, pe Santiago Bernabeu, templul unde mexicanul a cunoscut gloria. Comparativ cu succesul de la echipele de club, Hugo Sanchez nu a strălucit la fel și la echipa națională. Sanchez a reușit 29 de goluri în 58 de selecții și a participat cu Mexicul la trei ediții ale Campionatului Mondial.

După ce s-a retras din activitatea de fotbalist, Hugo Sanchez a îmbrățișat cariera de antrenor: a cucerit două titluri de campion cu UNAM, a fost și selecționerul Mexicului între 2006 și 2008, și a pregătit-o în Primera Division pe Almeria.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: