REVIERDERBY, CEL MAI FIERBINTE DUEL AL GERMANIEI

5 minutes, 58 seconds

Clasicul fotbalului german, Der Klassiker, este Bayern Munchen – Borussia Dortmund, dar niciun duel din Bundesliga nu se poate compara ca intensitate, emotii si orgolii cu derby-ul bazinului Ruhr, Schalke 04 – Dortmund. Cunoscuta si drept Revierderby, rivalitatea dintre Die Konigsblauen si Die Schwarzgelben este cea mai fierbinte de pe teritoriul Germaniei datorita pasiunilor imense pe care le aduna la fiecare confruntare. Si asta pentru ca in derby-ul dintre Borussia si Schalke dragostea fata de propria echipa este aproape egala cu ura indreptata impotriva marii rivale.

Desi Revierderby se apropie de varsta centenarului, nimic nu a anuntat furia care inconjoara meciul dintre Borussia si Schalke pana la un episod petrecut pe 6 septembrie 1969. Despartite de 32 de kilometri, orasele Dortmund si Gelsenkirchen au reprezentat doua dintre punctele majore ale industriei miniere germane, pana la declinul produs la inceputul anilor ’60, cand 13 mine de carbune s-au inchis si peste 10 mii de mineri si-au pierdut locul de munca. Intr-un asemenea context, a venit derby-ul cu pricina, desfasurat pe vechiul stadion al lui Dortmund, Rote Erde. Peste 50 de mii de oameni, multi dintre ei fara bilet, au luat cu asalt arena, suprapopuland-o intr-o asemenea maniera incat au ajuns sa stea foarte aproape de suprafata de joc, obturand vizibilitatea antrenorilor, care au fost nevoiti sa stea pe pista de atletism din preajma terenului pentru a vedea tot ce se intampla in joc.

 

CITESTE SI | RB LEIPZIG, ENERGIZANTUL DIN BUNDESLIGA

 

Scanteia care a aprins, practic, flacara acestei adversitati fara egal in Germania s-a produs in minutul 37, cand Hans Pirkner a deschis scorul pentru Schalke. In acel moment, mai multi fani ai oaspetilor extaziati au intrat pe teren, iar de aici pana la declansarea isteriei generale nu a mai fost decat un pas. Oamenii de paza, ajutati de mai multi caini din rasa ciobanesc german (cunoscutul dog german), au incercat sa-i opreasca, dar, in toata nebunia aceea, doi jucatori ai lui Schalke au fost muscati: Gerd Neuser, de picior, si capitanul Friedel Rausch, de fund. De atunci, relatiile dintre cele doua cluburi s-au deteriorat rapid, iar la meciul retur de la Gelsenkirchen, jucatorii oaspeti au fost intampinati la intrarea pe teren de patru lei, inchiriati de presedintele lui Schalke de la o menajerie. Acesta a fost momentul zero in fotbalul german. De atunci, s-a hotarat instalarea pe fiecare stadion a gardurilor care sa separe tribunele de teren si, totodata, ca suporterii echipei oaspete sa fie despartiti clar de cei ai gazdelor.

Primul derby dintre Borussia Dortmund si Schalke 04 a avut loc in urma cu 95 de ani, pe 3 mai 1925, si a fost castigat de gruparea din Gelsenkirchen cu 4-2. De atunci, s-au disputat in total 156 de meciuri, iar Schalke are un palmares sensibil mai bun, cu 60 de succese fata de cele 53 ale Borussiei. Cei porecliti „Strumfii” de rivalii lor, datorita culorilor clubului, au avut perioada de maxima inflorire in anii ’30-’40, cand au cucerit sase din cele sapte titluri de campioana din istorie. Si asta cu o echipa formata doar din mineri, adica oameni care munceau in timpul saptamanii in mina, iar in weekend jucau fotbal, ceea ce a si oferit o puternica identitate regiunii Westfalia. In tot acest timp, Die Konigsblauen si-au umilit vecinii ori de cate ori au avut ocazia, intre 1938 si 1943, obtinand nu mai putin de 11 victorii la rand in derby, majoritatea la scoruri astronomice: 6-0, 3-7, 9-0, 6-1, 7-0. Totul a culminat pe 20 octombrie 1940, cand Schalke a realizat succesul la cea mai mare diferenta din istoria Revierderby: 10-0!

 

CITESTE SI | UWE AL GERMANIEI

 

Lucrurile aveau sa se schimbe din 1947, cand echipa invincibila a lui Schalke, atinsa si ea de trecerea nemiloasa a timpului, si-a vazut hegemonia oprita in bazinul Ruhr de o trupa foarte tanara a Borussiei, care a invins-o cu 3-2. Astfel, pentru prima oara dupa mai bine de doua decenii, fotbalul din Westfalia avea un nou stapan, Dortmund! Iar de atunci, polul de putere in zona avea sa se mute catre Die Schwarzgelben, care mai inregistrasera anterior doar un triumf impotriva lui Schalke in primele 24 de batalii. Si ceea ce candva era exceptie urma sa devina regula!

Astfel, Dortmund i-a luat prim-planul rivalei sale o data cu infiintarea Bundesligii in 1963, devenind o forta atat pe plan intern, cat si in Europa. Daca Schalke nu a mai cucerit vreun titlu din 1958, Borussia si-a trecut in cont nu mai putin de cinci coroane de campioana a Germaniei in ultimii 22 de ani, din totalul celor opt aflate in vitrina sa. Mai mult, galben-negrii se mandresc si cu trofeul Champions League, castigat in 1997, urmat de Cupa Intercontinentala, dar si cu triumful din Cupa Cupelor, din 1966. Nici Schalke nu a vrut sa se lase mai prejos in Europa si a obtinut Cupa UEFA in acelasi an in care Dortmund cucerea Champions League, dupa o finala dramatica cu Inter, decisa la lovituri de departajare.

Dar dincolo de succese si trofee, important intr-un Revierderby este si sa iti poti opri rivala din drumul spre glorie. Asa au stat lucrurile in mai 2007, cand Schalke 04 a fost mai aproape ca niciodata de primul sau titlu dupa aproape o jumatate de secol de asteptare. Cu doua etape ramase din Bundesliga, albastrii aveau un punct in plus fata de VfB Stuttgart, iar o victorie in derby-ul bazinului Ruhr i-ar fi netezit calea spre trofeu. Numai ca Borussia nu a fost de acord si s-a impus cu 2-0, administrandu-i marii rivale una dintre cele mai amare infrangeri din intreaga sa existenta. Si pentru a rasuci si mai mult cutitul in rana, fanii lui Dortmund au trimis un mesaj special celor din Gelsenkirchen cu prilejul ultimei runde a sezonului intr-un avion, care a desfasurat un banner urias pe care scria: „O viata intreaga fara un titlu de campioana!”

In stagiunea urmatoare, Schalke parea hotarata sa isi ia revansa la duelul de pe Westfallenstadion, conducand la un moment dat cu 3-0. Insa, gazdele au inscris de doua ori in doua minute, iar albastrii, panicati, au incasat doua cartonase rosii in scurt timp. Cu doi oameni in plus pe teren, Borussia a egalat in minutul 89 prin elvetianul Alexander Frei si a cautat chiar sa dea lovitura de gratie in prelungiri. Numai ca arbitrul a decis sa nu prelungeasca prea mult partida, desi evenimentele petrecute ar fi impus-o si derby-ul s-a incheiat la egalitate, 3-3, spre marea dezamagire a suporterilor din Dortmund.

Atat de mare este rivalitatea dintre Borussia si Schalke incat foarte rar s-a intamplat, mai ales in ultima vreme, ca un jucator sa treaca direct dintr-o tabara in alta. Cel mai recent exemplu este al brazilianului Felipe Santana, plecat in 2013 de la Dortmund la S04, din postura de idol al „Zidului Galben”, dupa ce marcase golul calificarii in semifinalele Champions League din acelasi an in prleungirile meciului cu Malaga. In total, in 92 de ani de rivalitate, doar 24 de fotbalisti au intors armele in Revierderby, dintre care numai 12 au plecat direct de la o echipa la cealalta, cele mai cunoscute nume fiind: Andreas Moller, Jens Lehmann, Christoph Metzelder, Kevin-Prince Boateng, Steffen Freund si Ingo Anderbrugge.

Se spune ca nemtii sunt un popor mai rece. Insa, Revierderby este meciul care poate topi orice ghetar prin pasiunea si orgoliile puse in joc de fiecare data cand Borussia Dortmund si Schalke 04 se infrunta.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: