Astazi, Johan Cruyff ar fi împlinit 73 de ani. Cu această ocazie, vă invit să ne reamintim de marele gânditor al fotbalului cu ajutorul acestui capitol desprins din cartea „100 de fotbalisti legendari”.
Este considerat inventatorul fotbalului modern. A fost poreclit „Pitagora în ghete de fotbal”, datorită preciziei paselor sale și a driblingurilor fine. Este mândria olandezilor și omul în fața căruia și „Regele” Gheorghe Hagi face o plecăciune. Unii spun că a fost mai bun decât granzii lumii, Pele și Maradona, însă toți știu un singur lucru: Hendrik Johannes Cruyff a fost, este și va rămâne cel mai bun bun fotbalist european din toate timpurile.
Geniul Johan Cruyff s-a născut pe 25 aprilie 1947, la Amsterdam și a intrat încă de la 10 ani în fabrica de campioni a lui Ajax, armata pentru care avea să lupte până în 1973. „Jucătorii din ziua de azi știu să tragă la poartă doar cu șiretul. Eu știam să trag și cu șiretul, și cu interiorul, dar și cu exteriorul. Cu ambele picioare. Cu alte cuvinte, sunt mai bun de șase ori decât jucătorii din ziua de azi”, spunea Johan Cruyff după retragere.
Picioarele lui magice și talentul uriaș au adus Ajaxului 8 titluri și 5 cupe ale Olandei, 3 Cupe ale Campionilor Europeni, în 1971, 1972 și 1973, Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală în 1972, dar și o Cupă Intertoto, în 1968.
Cruyff obișnuia să spună că „a juca fotbal este simplu, dar a juca fotbalul simplu rămâne cel mai dificil lucru de realizat”. Cruyff a marcat 190 de goluri în 240 de meciuri pentru Ajax. Că mingea nu a avut niciun secret pentru genialul Cruyff o demonstrează și cele 48 de goluri reușite în 143 de meciuri jucate pentru FC Barcelona. În tricoul blaugrana, Cruyff avea să câștige un titlu în La Liga și o Cupă a Spaniei, însă perioada de glorie a olandezului pe Camp Nou avea să înceapă abia peste 10 ani, din postura de antrenor.
1974 a fost anul în care Olanda și componentul ei cu numărul 14 au ridicat fotbalul la rang de artă. Portocala Mecanică a mărșăluit până în finala Campionatului Mondial, după 4-0 cu Argentina, 2-0 cu Germania de Est și 2-0 cu Brazilia. Cruyff a reușit câte o dublă în meciurile cu granzii Americii de Sud, însă conceptul de fotbal total practicat de Olanda nu a funcționat în finala pierdută cu Germania de Vest.
Cruyff a fost desemnat cel mai bun jucător al Mondialului din 1974 și a câștigat de trei ori Balonul de Aur, în 1971, 1973 și 1974. Marele Johan a fost spaima sponsorului Adidas la echipa națională. Celebra firmă de echipament îi imbrăca pe olandezi, însă Cruyff avea contract separat cu Puma. Ca să-și arate loialitatea față de Puma, Cruyff a scos o dungă din cele trei ale tricoului de joc.
După un loc trei cu Olanda la Europeanul din 1976, Cruyff a luat drumul Americii, acolo unde a jucat 23 de meciuri pentru Los Angeles Aztecs și 30 de partide pentru Washington Diplomats. Cruyff a marcat 25 de goluri pentru cele două formații, apoi s-a întors în Europa, unde a îmbrăcat pentru doar 10 meciuri tricoul spaniolilor de la Levante.
Cel mai bun fotbalist olandez din toate timpurile a revenit la Ajax pentru două sezoane. În 1983, clubul din Amsterdam nu i-a mai oferit lui Cruyff o prelungire a contractului. Supărat, legendarul fotbalist a semnat cu rivala Feyenoord, echipă cu care în 1984 a cucerit un titlu și o Cupă a Olandei. A fost anul în care Cruyff a jucat ultimul său meci în Eredivisie. Cruyff a spus adio carierei de fotbalist într-un amical jucat de Feyenoord în Arabia Saudită, cu Al-Ahli Jeddah.
Johan Cruyff a început fulminant cariera de antrenor. Două Cupe ale Olandei și o Cupă a Cupelor cu Ajax au fost îndeajuns pentru ca șefii de la FC Barcelona să-l readucă în Catalunya. Cruyff a mutat pe Camp Nou conceptul de fotbal total practicat de naționala Olandei. În „era Cruyff”, Barcelona a cucerit 4 titluri, o Cupă și 3 Supercupe ale Spaniei, prima sa Cupă a Campionilor Europeni din istorie și o Supercupă a Europei.
„Cruyff a construit catedrala. Datoria noastră este să o întreținem și să o renovăm”, avea să declare Josep Guardiola în momentul în care și-a început munca de antrenor la FC Barcelona, făcând și o comparație cu faimoasa Sagrada Familia, capodopera lui Gaudi.
Cruyff a construit Barcelona pe niște principii logice: „Trebuie să ne asigurăm că cel mai slab jucător al adversarului primește cel mai mult mingea. În felul acesta, o vom recupera rapid. Când avem posesia, trebuie să facem în așa fel ca terenul sa fie cât mai mare, iar când nu avem mingea, terenul trebuie să fie pe cât de mic posibil”, spunea Cruyff, care nu s-a considerat niciodată un om religios: „În Spania, toți cei 22 de fotbaliști își fac cruce la intrarea pe teren. Dacă gestul ar avea efect, atunci toate meciurile ar trebui să se încheie la egalitate.”
În schimb, Cruyff era un fotbalist superstițios. Când era la Ajax, Cruyff obișnuia ca înaintea jocurilor să îl lovească ușor în stomac pe portarul Gert Bals, apoi își arunca guma de mestecat în direcția porții adverse. Înaintea finalei Cupei Campionilor Europeni din 1969, Cruyff a mers la portarul său, a făcut gestul obișnuit, însă și-a dat seama că nu avea guma în gură. Rezultatul: Milan a învins-o pe Ajax cu 4-1.
Pe 23 septembrie 2010, Uniunea Astronomică Internațională a dat numele Cruyff planetei de mici dimensiuni cu numărul 14282.
„Sunt un fost fotbalist, fost director tehnic, fost antrenor, fost manager, fost președinte de onoare. O listă lungă care arată că totul are un sfârșit.” – Johan Cruyff
Legendarul Cruyff a încetat din viață pe 24 martie 2016, la 68 de ani.