Dupa o asemenea relatare, marelui cronicar roman nu i-a mai ramas decat sa noteze in carnetelul sau: „ASTEPT CU BUCURIE MINGEA LA MARADONA!”

Toata aceasta simfonie a fericirii la microfonul postului national Radio Mitre a fost precedata de, poate, cel mai controversat gol din istoria fotbalului, cel inscris cu „mana lui Dumnezeu”. Si aici, Morales a dat dovada de foarte multa originalitate, spunand: „Pentru mine, a fost hent, arbitrul a gresit, tusierul a gresit. A introdus mingea in poarta cu mana, dar se bucura cu sufletul!” Ulterior, Morales avea sa detalieze, intr-un interviu, ceea ce a simtit in acel moment: „A fost, evident, un gol cu mana. Totusi, a venit intr-un context special pentru ca Maradona a inscris impotriva unei natiuni care ne-a dat atatea goluri cu mana cu cativa ani inainte, in Razboiul Malvinelor.”

Desi multi il considera vocea fotbalului argentinian, Victor Hugo Morales s-a nascut in orasul Cardona, pe malul din Uruguay al fluviului Rio de la Plata. In 1966, cand avea doar 19 ani, si-a inceput cariera de crainic radio in oraselul Colonia, iar peste numai patru ani, devenea directorul sectiei sport de la Radio Oriental din capitala Montevideo. Din 1978, a comentat toate editiile Cupei Mondiale de la fata locului, iar in 1981, a plecat in Argentina ca urmare a persecutiei pe care a resimtit-o din partea dictaturii militare din Uruguay.

Devenit o figura controversata in Argentina, mai ales dupa sprijinul declarat pentru fosta presedinta Cristina Kirchner, Morales si-a facut si destul de multi dusmani in cariera de peste o jumatate de veac. Totusi, reputatia sa a ramas intacta, iar multi il vad drept unul dintre ultimii reprezentanti ai unei specii pe cale de disparitie in profesia sa: aceia care sunt, mai intai, jurnalisti si, abia apoi, iubitori ai fotbalului.

Tot Victor Hugo Morales a dezvaluit, intr-un documentar realizat acum mai bine de un deceniu, si care este unul dintre secretele acelui Gooooooooooooooooollll care aproape ca nu se mai sfarseste in comentariile sale. De cele mai multe ori, tribuna unde se afla crainicii radio si TV este la o inaltime considerabila fata de teren si, uneori, la cate o faza fixa, nu isi da seama imediat cine a inscris, iar acel strigat prelungit ii ofera ragazul de a se convinge de marcatorul golului si, in acelasi timp, de a-si pregati in minte cuvintele cu care sa-si continue comentariul.

Controversat, spontan, vocal, memorabil si inspirat, Victor Hugo Morales este recunoscut drept vocea natiunii in Argentina. El ramane unic si etern datorita felului in care a trait la microfon Golul Secolului, oferindu-ne sansa de a-l savura si acum, la mai bine de 30 de ani distanta, cu aceeasi bucurie si intensitate ca si cum am fi fost prezenti si noi pe Azteca.

Pe tine ce comentator, fie roman sau strain, te-a facut sa traiesti la intensitate maxima un moment memorabil din sport?