Nicio tara nu a oferit atat de multe fotbalului modern precum Olanda si niciun club nu a influentat atat de mult felul in care este privit, inteles si jucat fotbalul precum Ajax Amsterdam. De la inceputul anilor ’70, Ajax a oferit la fiecare 10-15 ani cate o generatie de exceptie care a cucerit tribunele si a innebunit mintile fanilor. De la Cruyff si Neeskens la Van Basten si Rijkaard, de la Bergkamp si Jonk la Seedorf, Davids, Kluivert, Kanu, fratii De Boer si Overmars si de la Sneijder, Van der Vaart, Ibrahimovic si Chivu la Ziyech si David Neres, gruparea din Amsterdam a lansat mereu la rampa nume importante care au marcat definitiv istoria fotbalului spectacol. In acest nou episod al seriei originale „Best of the Best”, marca BogdanSocol.ro, vom incerca sa aflam impreuna, prin preferintele voastre, care a fost cea mai buna generatie a scolii fotbalului total numita Ajax.
Fondat pe 18 martie 1900, Amsterdamsche Football Club Ajax este cea mai de succes grupare din fotbalul olandez, prin cele 33 de titluri nationale, 18 Cupe ale Olandei, patru trofee Champions League, o Cupa a Cupelor, o Cupa UEFA, doua Supercupe ale Europei si doua Cupe Intercontinentale. Nu intamplator, poate, „lancierii” mai sunt cunoscuti si drept de Godenzonen (Copiii zeilor).
Momentul de rascruce in transformarea Ajax-ului in fenomenul de astazi a avut loc in 1965, cand Rinus Michels a fost numit antrenorul echipei. Un fost jucator al clubului intre 1946 si 1958, perioada in care a inscris 122 de goluri in 264 de meciuri, Michels s-a inspirat foarte mult din filosofia lui Jack Reynolds, omul care a pus bazele conceptului de fotbal total. Englezul a stat pe banca „lancierilor” in mai multe mandate, 1915-1925, 1928-1940 si 1945-1947, in ultimul pregatindu-l chiar pe viitorul antrenor al Ajax-ului si al Olandei, Rinus Michels.
Acesta a implementat stilul fotbalului total, devenit brand-ul de succes al lui Ajax si al fotbalului olandez, ajutat din plin de Johan Cruyff. Acesta a debutat in prima echipa a alb-rosiilor in 1964 si, impreuna cu Michels, iar apoi cu Stefan Kovacs, a contribuit la cea mai glorioasa perioada din istoria clubului. Astfel, intre 1966 si 1973, cand Cruyff a plecat la Barcelona antrenata de Michels inca din 1971, Ajax a cucerit sapte titluri de campioana, patru cupe ale Olandei si de trei ori la rand Cupa Campionilor.
Ajax, sezonul 1970-1971
Rinus Michels si-a lasat amprenta imediat, castigand trei trofee consecutive in Eredivisie intre 1966 si 1968, in 1967, reusind primul event din istoria clubului si cu un record de 122 de goluri inscrise in campionat, care a rezistat pana in prezent. In 1969, Ajax ajungea in prima sa finala de Cupa Campionilor, pierduta, insa, in fata Milanului lui Gianni Rivera si Nereo Rocco, dar doi ani mai tarziu, avea sa cunoasca si gloria continentala.
Dupa ce, in 1970, au asistat la incoronarea marilor rivali de la Feyenoord, „lancierii” au pastrat Cupa cu Urechi Mari in Olanda gratie triumfului de pe Wembley, 2-0 cu Panathinaikos, goluri Dick Van Dijk si Arie Haan. Dupa acest succes, Michels a lasat Amsterdam-ul pentru Barcelona, iar locul sau a fost luat de romanul Stefan Kovacs, care castigase un titlu si doua cupe cu Steaua. Totodata, capitanul echipei, sarbul Velibor Vasovic, unul dintre cei mai buni fundasi centrali ai tuturor timpurilor, s-a retras la finalul acelei stagiuni. Primul an al lui Pisti Kovacs la Ajax fost unul de vis, incheiat cu tripla campionat – cupa Olandei – Cupa Campionilor, dupa 2-0 in finala cu Inter, dubla Cruyff. Ajax devenea, astfel, primul club din istorie care cucereste intr-un sezon toate cele trei trofee majore, carora li s-au adaugat Supercupa Europei si Cupa Intercontinentala.
Ajax, sezonul 1971-1972
Portarul Heinz Stuy, Velibor Vasovic, Wim Suurbier, Barry Hulshoff, Arie Haan, Johan Neeskens, Nico Rijnders, Gerrie Muhren, Dick Van Dijk, Piet Keizer, Horst Blankenburg, Ruud Krol, Johnny Rep, marele Johan Cruyff si Sjaak Swart, cel supranumit Mister Ajax datorita celor aproape 600 de meciuri jucate, cifra record, in tricoul „lancierilor”, intre 1956 si 1973, au fost membrii generatiei de aur a gruparii din Amsterdam. Castigatori ai Cupei cu Urechi Mari si in 1973, dupa 1-0 in fata lui Juventus, gratie unei reusite a lui Rep, multi dintre ei au constituit si piesele de rezistenta ale nationalei Olandei, vicecampioana mondiala in 1974 si, ulterior, in 1978.
Dupa plecarea lui Stefan Kovacs la carma nationalei Frantei, in 1973, Ajax a suferit un recul, astfel ca urmatorul titlu a venit abia peste patru ani sub comanda unui alt antrenor din fostul bloc comunist, iugoslavul Tomislav Ivic. La inceputul anilor 80, Johan Cruyff s-a intors la Ajax, iar revenirea sa a coincis cu aparitia altor doua super-talente produse de propria academie, Marco Van Basten si Frank Rijkaard. Acestia au fost piesele fundamentale care au contribuit la castigarea Cupei Cupelor in 1987, dupa o victorie cu 1-0 in fata est-germanilor de la Lokomotive Leipzig, printr-un gol al lui Van Basten, in al doilea sezon al lui Cruyff ca antrenor. Din acea echipa au mai facut parte: portarul Stanley Menzo, Jan Wouters, Frank Verlaat, John Van’t Schip, Sonny Silooy, Aron Winter, Rob Witschge, Arnold Muhren, Peter Boeve, Arnold Scholten si Dennis Bergkamp, care avea atunci doar 18 ani.
Ajax, sezonul 1986-1987
Cucerirea primului trofeu continental din ultimii 14 ani a dus la despartirile de Van Basten si Rijkaard, dar si la plecarea lui Johan Cruyff la Barcelona. Cu toate acestea, Ajax a ajuns din nou in finala Cupei Cupelor in anul urmator, pierduta, insa, in fata belgienilor de la Malines.
O parte dintre componentii acelei echipe a pus bazele urmatorului triumf european, din 1992, cand Ajax a castigat Cupa UEFA in fata lui Torino datorita golurilor marcate in deplasare (2-2 si 0-0). Bergkamp a fost liderul trupei antrenate de Louis Van Gaal, fiind golgeterul Eredivisie in 1991, 92 si 93, inainte de a pleca la Inter. Alaturi de el, au contribuit la cucerirea titlului in 1990, a Cupei UEFA si a Cupei Olandei: Menzo, Danny Blind, Silooy, Wim Jonk, Frank de Boer, Winter, Van’t Schip, Kreek, Stefan Pettersson, Vink, Groenendijk, Alflen, Van Loen si Roy. Datorita lor, Ajax devenea doar al doilea club din istorie care castiga toate cele trei trofee continentale, dupa Juventus.
Ajax, sezonul 1991-1992
Dar Van Gaal avea sa atinga Everestul cu urmatoarea generatie de campioni a Ajax-ului, in 1995. Atunci, „lancierii” au cucerit titlul in Eredivisie fara infrangere, performanta-unicat in intreaga istorie a fotbalului olandez, dar mai ales au socat Europa prin castigarea Champions League in urma triumfului cu 1-0 din finala cu AC Milan, arbitrata de Ion Craciunescu si decisa de golul lui Patrick Kluivert.
Ajax, inaintea finalei Champions League din 1995 cu AC Milan. Pe randul de sus, de la stanga la dreapta: Van der Sar, Seedorf, Rijkaard, Finidi, Ronald de Boer, Danny Blind. Randul de jos: Litmanen, Reiziger, Davids, Overmars, Frank de Boer.
Poate nicio alta echipa a Ajax-ului nu a avut atata calitate precum cea de la mijlocul anilor ’90 cu jucatori care au confirmat, in mare parte, si ulterior, precum Edwin Van der Sar, Michael Reiziger, Winston Bogarde, George Finidi, Clarence Seedorf, fratii Frank si Ronald de Boer, Jari Litmanen, Edgar Davids, Marc Overmars si Nwankwo Kanu. De altfel, acel Ajax s-a mentinut la nivel inalt si in urmatorii doi ani, in care a mai disputat o finala si o semifinala de Champions League, ambele pierdute in fata lui Juventus.
Ajax, sezonul 2002-2003
De atunci, „lancierii” au mai atins doar faza sferturilor de finala in 2003, cand au fost la doar cateva clipe de careul de asi. Insa, Milanul nu a mai putut fi oprit din drumul spre glorie, impunandu-se cu 3-2, dupa 0-0 in prima mansa de la Amsterdam, spulberand visele unei alte generatii pline de talent, dar nepoleita pe masura valorii sale, cu doar doua titluri intre 2001 si 2010, din care faceau parte: romanii Bogdan Lobont si Cristi Chivu, Petri Pasanen, Hatem Trabelsi, Nigel de Jong, Andy Van der Meyde, Litmanen, Tomas Galasek, Yakubu, Wesley Sneijder, Steven Pienaar, Rafael Van der Vaart si Zlatan Ibrahimovic.
Ajax, sezonul 2018-2019
Astazi, o noua generatie de pusti teribili face Amsterdam-ul sa viseze, dupa ce a eliminat castigatoarea ultimelor trei editii din Champions League, Real Madrid. Dupa ce au pierdut o finala de Europa League in 2017 in fata lui Manchester United, „copiii zeilor” isi propun ca doar cerul sa fie limita in acest sezon. Chiar daca il vor avea in fata pe Cristiano Ronaldo, jucatorii lui Erik ten Hag au sansa de a intra in istorie drept membrii unei noi echipe de aur a Ajax-ului. Onana, Tagliafico, Daley Blind, De Ligt, Veltman, Frenkie De Jong, Van de Beek, Schöne, David Neres, Dusan Tadić, Hakim Ziyech sunt numele care ar putea readuce Ajax-ul in varful fotbalului european. Curajul si talentul nu le lipseste, astfel ca doar lipsa experientei la un nivel inalt poate face diferenta in favoarea lui Juventus.
Dar pana la primul fluier al meciului de pe Johan Cruyff Arena, va intreb doar: care este, in opinia voastra, cea mai buna echipa din istoria lui Ajax?
Eu merg pe trupa din 1995 …
You may also want to read