LIEDHOLM, SUEDEZUL CARE A CUCERIT ITALIA

4 minutes, 1 seconds

Pe 8 octombrie, ar fi fost ziua de nastere a legendarului Nils Liedholm, primul mare jucător din istorie care a avut o carieră cel puţin la fel de strălucitoare și ca antrenor. Membru al celebrei triplete suedeze Gre-No-Li la naţionala Suediei și la AC Milan, alături de Gunnar Gren și Gunnar Nordahl, Liedholm a fost votat cel mai mare fotbalist suedez al mileniului de cititorii celui mai cunoscut ziar scandinav, Aftonbladet.

Nils Liedholm s-a născut pe 8 octombrie 1922 la Valdemarsvik. Când avea 16 ani, a ajuns la echipa orașului, Valdemarsviks IF, apoi în 1942, a fost transferat de IK Sleipner. După alţi patru ani, în 1946, a reușit să treacă la campioana Suediei, IFK Norrkoping, alături de care a cucerit două titluri de campion. În perioada petrecută la Norrkoping, a evoluat de 18 ori și pentru naţionala Suediei, cucerind medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Londra. Această performanţă i-a oferit șansa de a juca la AC Milan, în 1949. A debutat pe 11 septembrie, într-un meci câștigat de echipa sa cu 3-1 în faţa Sampdoriei, iar în primul sezon la rossoneri a marcat 18 goluri în 37 de partide. Un mijlocaș ofensiv de rasă, faimos pentru pasele sale extrem de precise, dar și pentru disciplina tactică de care dădea dovadă, Liedholm a fost creatorul majorității golurilor înscrise de Gunnar Nordahl. La Milan, Liedholm a cucerit de patru ori lo scudetto.

În anul 1956, Nils Liedholm a fost convocat de urgenţă la naţionala Suediei. Înainte, membrii tripletei de vis Gre-No-Li fuseseră ignoraţi mult timp de federaţie pentru că jucau la un club profesionist din străinătate. Dar înainte de Cupa Mondială din 1958 care urma să se desfăşoare chiar în Suedia, forul scandinav de specialitate şi-a revizuit regulamentul şi Liedholm a revenit pentru a ajuta echipa naţională. Naţionala Suediei a evoluat excelent la turneul final, ajungând pentru prima şi singura dată în finală. În semifinale, suedezii au câştigat în faţa naţionalei Germaniei, campioana din 1954. Dar în ultimul act, Suedia a avut ca adversară echipa Braziliei la care tocmai începuse să strălucească tânărul Pele. Liedholm a deschis scorul în minutul patru al primei reprize, dar sud-americanii au fost mult prea puternici și s-au impus cu 5-2, devenind pentru prima dată campioni mondiali.

 

CITESTE SI | NORDAHL, BIZONUL FOTBALULUI SUEDEZ

 

1958 a fost un an prolific pentru Liedholm, dar totodată și anul finalelor majore pierdute. El a condus-o pe Milan din postura de căpitan în prima sa finală de Cupa Campionilor Europeni, pierdută însă după prelungiri cu scorul de 3-2 în faţa marelui Real Madrid.

Nils Liedholm a fost unul dintre primii fotbaliști care au realizat importanţa fitnessului în realizarea marilor performanţe și acesta a fost unul dintre motivele pentru care a jucat până aproape de a împlini 40 de ani, când s-a retras de la AC Milan, în 1961. Imediat după ce a agățat ghetele în cui, a devenit antrenor secund la gruparea milaneză, iar doi ani mai târziu, a ajuns principal. După trei sezoane nu foarte reușite, Nils Liedholm și-a încercat norocul la echipe mai mici, precum Monza, Hellas Verona și Varese, pe ultimele două promovându-le în Serie A. Aceste performanţe au atras atenţia Fiorentinei, unde a ajuns în 1971. Totuși, prima sa realizare majoră a venit tot la AC Milan, pe care a condus-o spre al zecelea scudetto din istorie și primul după 11 ani de așteptare, în 1979.

Imediat după acest triumf, a plecat la AS Roma, unde a scris cea mai glorioasă pagină din istoria clubului giallorosso. Într-o echipă cu jucători de marcă precum Bruno Conti, Carlo Ancelotti și brazilianul Falcao, Liedholm a câștigat trei cupe ale Italiei, dar mai ales, al doilea titlu de campioană din istoria Romei, în 1983, datorită unei idei tactice de excepţie pentru care este considerat și astăzi unul dintre cei mai ingenioşi antrenori din fotbalul italian. El a fost cel care a început să folosească pentru prima dată apărarea în zonă, ceva neobișnuit la acea vreme, renunţând la marcajul om la om. În 1984, Nils Liedholm a ajuns cu Roma până în finala Cupei Campionilor, care s-a disputat chiar pe Stadio Olimpico, arena giallorossilor, în faţa a 70 de mii de spectatori. Dar sărbătorea mult așteptată s-a transformat într-o tristeţe uriașă întrucât Roma a pierdut finala la lovituri de departajare în faţa lui Liverpool.

După acest eșec, suedezul le-a mai antrenat pe Milan, Verona și Roma, dar fără a mai egala performanţele din anii ’80. Nils Liedholm a murit pe 5 noiembrie 2007, la vârsta de 85 de ani.

P.S. Povestea lui Nils Liedholm poate fi citita si in cartea „100 de fotbalisti legendari”.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: