„Este momentul nostru”, l-am auzit pe Ionut Radu, incurajandu-si coechipierii, pe tunelul ce duce pe gazonul stadionului din Bologna, inaintea semifinalei Europeanului de tineret cu Germania. In ciuda esecului cu 2-4 care ne-a frant visul unei finale, „momentul nostru” nu s-a pierdut. Asta pentru ca nationala U21 a Romaniei ne-a facut sa fim iarasi mandri la o competitie majora si sa simtim un fior placut, cum nu am mai trait de la generatia lui Gica Hagi, Popescu, Dumitrescu si Petrescu incoace. Totodata, turneul final din Italia a aratat o conexiune puternica intre tricolori si un public fierbinte si special, totodata, care incepe sa conteze din ce in ce mai mult in toate aspectele societatii noastre: romanii din diaspora.
La fel cum prezenta lor la vot s-a dovedit decisiva, tot asa si sustinerea echipei lui Mirel Radoi intr-un numar impresionant la fiecare meci din Peninsula a avut un rol important la succesul nationalei U21.
Putini dintre cei care am tinut pumnii „tricolorilor mici” din fata televizorului, in tara, stim cu adevarat ce sacrificii au facut romanii din Italia pentru a fi alaturi de baietii nostri in realizarea celui mai important rezultat international din ultimele patru decenii. Povestea lui Ciprian Grigoras, un roman din Galati, stabilit de 17 ani la Mugello, este, de fapt, povestea aproape fiecarui membru al galeriei tricolore din Italia.
A ajuns sa rezoneze cu reprezentativa U21 inca din timpul preliminariilor, iar din momentul calificarii, si-a spus ca nu are cum sa rateze partidele baietilor lui Radoi. Asa ca a facut tot posibilul pentru a-i sprijini pe „tricolorii mici” din tribune, alaturi de fiul sau de 13 ani, Cosmin, nascut in Italia, dar crescut in cel mai pur stil romanesc.
Nu a putut cumpara biletele de pe site-ul oficial si, astfel, le-a luat de la un chiosc de ziare mai mare, gen librarie, pentru jocurile de la Cesena, cu Anglia si Franta. La partida cu Croatia, de la Serravalle, nu a vrut sa riste sa faca aproape 200 de kilometri degeaba intrucat nu a avut tichet si, cum capacitatea stadionului era de maximum 5 000 de locuri, s-a temut ca nu va mai gasi bilete in San Marino. Asa ca a ratat debutul Romaniei la EURO U21, dar, apoi, a facut un adevarat maraton intre job si meciuri.
S-a dus cu doua ore mai devreme la munca si s-a invoit de la sefi sa poata pleca mai repede la partidele Romaniei de la Cesena si Bologna. „Le-am spus ca se intampla o data la 20 de ani chestia asta si m-au inteles”, povesteste Ciprian cum si-a convins sefii sa il lase sa aiba programul de lucru in asa fel incat sa poata ajunge la timp la fiecare meci.
A plecat alaturi de alti romani din zona cu trei masini pline, a facut doua ore cu masina dus pana la Cesena si alte doua, intors, iar dupa jocul cu Franta, a ajuns acasa la 2 noaptea si peste doar patru ceasuri, a plecat iarasi la serviciu. Dar oboseala acumulata nu a mai contat pentru ca baietii lui Mirel Radoi i-au produs una dintre cele mai mari bucurii.
„Se vede ca este o ambitie in plus fata de ce era la nationala pana acum. De aceea, este si atata lume alaturi de ei. Iar Ionut Radu ii motiveaza asa cum cred ca niciodata nu a mai avut Romania un jucator care sa isi motiveze colegii atat de bine”, a spus Ciprian Grigoras despre cum a simtit noua generatie de exceptie a fotbalului romanesc.
Daca nationala noastra de tineret a aratat o alta mentalitate si a jucat cu dezinvoltura si fara complexe de inferioritate fata de adversarii mai bine cotati, este si pentru ca jucatorii sai s-au nascut intr-o alta Romanie, intr-o lume schimbata fata de negura comunista, intr-o alta dinamica. Iar turneul final de acum ar trebui sa fie doar inceputul unei treziri a constiintei romanesti si in plan fotbalistic.
Altfel, prima dovada de romanism autentic au dat-o oameni precum Ciprian Grigoras, unul dintre ambasadorii Romaniei peste hotare. Pentru ca diaspora noastra a inceput sa conteze nu numai la alegerile electorale, ci si la meciurile tricolorilor din strainatate, dand cumva senzatia ca Romania joaca acasa oriunde in Europa.
You may also want to read