POATE FI JOVIC NOUL CRISTIANO AL REALULUI?

4 minutes, 1 seconds

„Va deveni cel mai bun atacant din lume”, a fost previziunea directorului general al Stelei Rosii Belgrad, Zvezdan Terzic, atunci cand Luka Jovic avea doar 18 ani, dar care deja atrasese atentia unor cluburi importante din Europa de Vest. Peste doar trei ani, jucatorul sarb avea sa surprinda Bundesliga si Europa la capatul unui sezon de vis, care i-a facut pe cei de la Real Madrid sa plateasca 65 de milioane de euro fara ezitare pentru transferul sau.

Format la Steaua Rosie, Jovic a debutat cu gol in prima echipa la 16 ani, cinci luni si cinci zile intr-un meci cu Vojvodina Novi Sad, apoi pe 28 mai 2014, devenea cel mai tanar jucator din istoria Eternului Derby, cu Partizan. Dar talentul sau captase interesul inca dinainte de a ajunge in capitala Serbiei. Fredi Bobic, pe atunci directorul sportiv al lui VfB Stuttgart, a mers personal la Bijeljina, localitatea natala a lui Jovic situata in Republica Srpska, o entitate etnica sarba din Bosnia-Hertegovina, pentru a-i convinge parintii sa isi lase fiul sa urmeze o cariera in Germania. A intampinat un refuz, dar si-a amintit de el in 2017, cand era deja la Eintracht Frankfurt.

Atunci, Luka Jovic avea nevoie de o schimbare mai mult ca orice intrucat moralul sau era la pamant dupa ce jucase doar patru meciuri intr-un an si jumatate la prima echipa a Benficai, clubul care l-a cumparat de la Steaua Rosie. Eintracht l-a imprumutat initial, iar in Germania, atacantul sarb si-a inceput ascensiunea spre varfuri.

„Este cel mai bun finalizator cu care am lucrat vreodata”, l-a descris Alexander Meier, fostul golgeter al Bundesligii in stagiunea 2014-2015, care a lucrat zi de zi la antrenamente cu Jovic pe toata durata sezonului trecut. „Nimeni din echipa nu il stia cand a ajuns, dar la antrenamente, se vedea imediat ca este fantastic in fata portii. Are totul: lovitura de cap, sut, picior stang, picior drept. In interiorul careului, stie exact unde va cadea mingea. Era foarte tanar, dar atat de calm si increzator.”

Luka Jovic a inscris in medie un gol la trei meciuri in primul sau an in Bundesliga, frisca de pe tort fiind reusita decisiva cu calcaiul din semifinala Cupei Germaniei impotriva lui Schalke, care a apropiat-o pe Eintracht de primul sau trofeu din ultimele trei decenii. Marele merit al acestei transformari fabuloase ii revine lui Niko Kovac, „omul care m-a pus sa alerg intr-o luna mai mult decat am facut-o intr-un an la Lisabona”, dupa cum chiar Jovic afirma.

Iar progresul sarbului a fost si mai spectaculos in sezonul recent incheiat, in care a inscris de 17 ori in 32 de partide in Bundesliga si 10 goluri in 14 meciuri de Europa League. Pe 19 octombrie 2018, Jovic a reusit o performanta extraordinara impotriva Fortuna Dusseldorf, castigat cu 7-1, cand a devenit, la 20 de ani, cel mai tanar jucator care marcheaza cinci goluri intr-un meci din elita fotbalului teuton. Datorita lui, mai ales, Eintracht a ajuns pana in semifinalele competitiei, unde a fost eliminata la penalty-uri de viitoarea castigatoare a trofeului, Chelsea. „Explozia sa si capacitatea de a inscrie goluri ne-a propulsat atat de departe in Europa si am beneficiat nu doar de pe urma golurile lui in ultimii doi ani”, a explicat Fredi Bobic impactul avut de Jovic asupra jocului lui Eintracht.

Prestatiile sale excelente i-au determinat pe cei de la Frankfurt sa-i plateasca 7 milioane de euro Benficai pentru un transfer definitiv, pe 17 aprilie, iar peste numai doua luni, l-au vandut pentru o suma de aproape zece ori mai mare!

Toate aceste cifre impresionante, insa, totodata si reci, nu spun totul despre cat de valoros este cu adevarat Luka Jovic. Pentru ca din totalul celor 25 de goluri in Bundesliga, 10 au fost marcate cu piciorul stang, 10 cu dreptul si cinci cu capul. A transformat in gol aproape trei sferturi din sansele create si are o medie de un gol la 4,4 suturi. Cinci dintre reusitele sale au venit in urma unor contraatacuri, unele dintre acestea fiind initiate chiar de el, mai ales ca viteza sa de 33 de kilometri pe ora o mai atinge doar Cristiano Ronaldo.

Ca o consecinta fireasca, fundasii adversi au, de regula, o singura optiune in fata lui: sa faulteze. Astfel, din cele 56 de driblinguri incercate, 25 i-au reusit, iar in alte 29 de situatii, a fost faultat.

„A facut un pas important, dar este departe de a-si fi incheiat progresul. Are atât de multă dezvoltare în el pentru că este un talent urias. Pe masura ce va creste in varsta, va fi si mai consistent si puternic fizic, cu toate ca este foarte puternic si acum pentru anii lui. Nu este nicio limita pentru unde poate ajunge”, a mai spus Alexander Meier despre Luka Jovic.

In acest moment, doar cerul pare sa fie limita pentru sarb. Va putea, oare, sa atinga cerul instelat al Madridului si sa ii adauge si el cateva stele in plus?

surse: Bundesliga.com, The Guardian

Facebook Comments

There are 2 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: