LYON – MARSEILLE 5-5, UNUL DINTRE CELE MAI NEBUNE MECIURI DIN ISTORIE

3 minutes, 59 seconds

Lyon si Marseille sunt cele doua cluburi care au dominat fotbalul din Hexagon in anii ’90 si 2000. Cunoscuta si drept „Olympico” sau „Derby Olympique”, dupa cum a fost prezentata de Canal Plus, ca o replica la Le Classico, confruntarea dintre OL si OM a atins punctul culminant in sezonul 2009-2010, cand au terminat pe primele doua locuri in Ligue 1. Iar meciul de pe Stade Gerland, din 8 noiembrie 2009, a fost considerat drept unul dintre cele mai bune din intreaga istorie a fotbalului francez.

De-a lungul timpului, Lyon si Marseille mai oferisera cateva reprezentatii memorabile, precum succesul lui OM cu 7-0 de pe Velodrome, in ianuarie 1991, imediat dupa promovarea lui OL, care s-a razbunat peste sase ani gratie unui triumf cu 8-0 acasa.

Acum, dupa ce castigase sapte campionate la rand, intre 2002 si 2008, Lyon pierduse suprematia in favoarea lui Girondins de Bordeaux, care a luat titlul in ultima runda, in 2009, in fata lui Marseille.

Trupa lui Claude Puel avea nevoie de un succes pentru a reveni in fruntea clasamentului, in timp ce OM inca nu isi gasise cadenta de cand Didier Deschamps il inlocuise pe Eric Gerets, in pauza dintre sezoane. Totusi, Le Choc des Olympiques le-a gasit pe cele doua echipe intr-un moment pozitiv, in urma rezultatelor din Champions League: Lyon remizase cu Liverpool, 1-1, iar Marseille o zdrobise pe FC Zurich cu 6-1.

In fata a 41 de mii de spectatori, gazdele au inceput jocul in urmatoarea formula: Lloris – Gassama, Cris, Toulalan, Aly Cissokho – Makoun, Pjanic, Källström – Govou, Lisandro Lopez, Ederson, in timp ce Deschamps a mizat pe: Mandanda – Bonnart, Souleymane Diawara, Hilton, Heinze – Abriel, Mbia, Benoit Cheyrou – Bakary Koné, Brandao, Niang.

Confruntarea a inceput abrupt, cu trei goluri inscrise in primul sfert de ora. Lyon a deschis scorul dupa numai trei minute prin Miralem Pjanic, apoi, Marseille a egalat in urma unei lovituri de colt prin fundasul central Souleymane Diawara. Echipa lui Claude Puel a revenit in avantaj in minutul 14 gratie unei curse fenomenale a lui Sidney Govou, inceputa in propria jumatate si incheiata cu un sut cu stangul, imparabil pentru Mandanda.

Oaspetii au restabilit echilibrul pe tabela cu doua minute inainte de pauza, cand Hugo Lloris nu a putut opri sutul de la distanta al lui Benoit Cheyrou. Imediat dupa startul reprizei secunde, Marseille a trecut pentru prima oara la conducere datorita lui Bakary Kone.

 

 

Mai mult, OM si-a dublat avantajul in minutul 74, in urma unei executii spectaculoase a brazilianului Brandao: 2-4. Insa, Lyon a revenit incredibil in ultimele zece minute gratie unei duble semnate de Lisandro Lopez. Argentinianul a redus din diferenta in minutul 80, iar peste alte trei minute a transformat un penalty acordat in urma unui hent comis in propriul careu de compatriotul sau, Gabriel Heinze.

Reveniti din morti, lyonezii au intors rezultatul in favoarea lor in minutul 91, cand brazilianul Michel Bastos, intrat in repriza a doua pe teren in locul lui Kim Kallstrom, a fructificat pasa decisiva a lui Pjanic: 5-4.

Ultimul cuvant l-au avut, insa, cei de la Marseille, care au egalat la 5 peste alte doua minute, dupa o minge deviata in propria poarta de Jeremy Toulalan, sicanat de Stephane Mbia.

„Ce scenariu!”, a fost titlul din Le Parisien dupa acest meci nebun, spectaculos, frumos, abracadabrant chiar. Insa, ambii antrenori s-au declarat nemultumiti la finalul duelului de pe Gerland, Didier Deschamps transmitand chiar ca echipa lui a pierdut doua puncte!

 

„Sa conduci cu 4-2 cu zece minute ramase de jucat, trebuie sa fii capabil sa aperi acest avantaj tinand cont de unde vrem sa ajungem. Daca trebuie sa inscriem sase goluri in deplasare pentru a castiga un meci, va fi foarte dificil. Atat la nivel colectiv, cat si individual, sunt multe lucruri de imbunatatit”, a spus Deschamps, in timp ce Claude Puel a marturisit ca se simte putin frustrat pentru jucatorii sai, care si-au regasit forta si caracterul pe final: „Am condus in prelungiri, dar am primit un gol in urma unei devieri a unui jucator de-al nostru. Echipa a fost, insa, imensa si a inscris patru goluri superbe. Cand am inscris al cincilea gol, am crezut ca s-a terminat. Dar suntem bucurosi si cu acest egal, tinand cont ca era o situatie foarte complicata cand eram condusi cu 4-2 in minutul 80. Acest 5-5 este un rezultat corect. A fost distractiv. Este important ca meciurile de fotbal sa fie, uneori, si putin nebune.”

Dupa acest joc de pomina, Marseille avea sa cucereasca primele sale trofee dupa 18 ani de asteptare: Cupa Ligii si titlul, obtinut cu sase puncte mai mult decat Lyon, care s-a clasat pe pozitia secunda.

Dar nimeni nu va uita vreodata acea intalnire formidabila din noaptea de 8 noiembrie 2009, considerata una dintre cele mai bune din intreaga istorie a fotbalului francez si european.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: