HAPPY BIRTHDAY, BECKS!

9 minutes, 0 seconds

Astăzi, David Beckham împlineşte 44 de ani. Cu aceasta ocazie, vă propun să ne reamintim de cariera celui mai mediatizat jucator al ultimului sfert de secol prin intermediul acestui capitol al cartii „100 de fotbalisti legendari”.

„Tată, într-o zi voi juca pentru Manchester United!”, i-a spus David Beckham tatălui său, Ted, un fan pe viață al „diavolilor roșii” în ziua de 6 septembrie 1980, după ce a văzut pe viu primul său meci al lui United, împotriva lui Tottenham, scor 0-0. Un milion de tați au auzit aceste cuvinte fără a se aștepta să devină realitate, numai că în cazul acestui puști situația a stat complet diferit. Nu doar că a ajuns să îmbrace tricoul grupării de pe Old Trafford, dar a devenit și unul dintre cei mai iubiți jucători din istoria lui Man. United.

Născut pe 2 mai 1975 la Londra, David Beckham și-a bucurat părintele încă de când a venit pe lume întrucât acesta își dorea foarte tare un băiețel pentru a-l face fotbalist. A fost botezat David Robert Joseph Beckham, iar fiecare prenume primit are propria sa istorie. David este și unul dintre prenumele tatălui său, Robert vine de la Bobby Charlton, unul dintre idolii lui Ted, și Joseph, după bunicul din partea mamei, un mare suporter al lui Tottenham. David a dorit dintotdeauna să devină fotbalist și s-a înscris la școala de fotbal a lui Sir Bobby Charlton, iar în 1991, ajunge la academia lui Manchester United.

Un an mai târziu, câștigă Cupa Angliei la tineret, alături de Ryan Giggs, Gary și Philip Neville, Nicky Butt și Paul Scholes, cei șase membri ai „generației 1992” (Class of ’92) făcând aproape împreună pasul și la seniori sub comanda lui Sir Alex Ferguson. În septembrie 1994, Beckham a jucat pentru prima oară în prima echipă a lui United într-un meci din Cupa Ligii Angliei, cu Brighton, iar pe 7 decembrie a debutat cu gol în Champions League într-o partidă cu Galatasaray. După ce a fost împrumutat pentru o parte a sezonului în a treia ligă la Preston North End ca să mai acumuleze experiență, David Beckham a disputat prima sa partidă în Premier League pe 2 aprilie 1995 într-o remiză albă cu Leeds United.

A urmat cea mai fructuoasă perioadă a carierei sale, în care a cucerit șase titluri în Premier League, trofeul Champions League, în 1999, două Cupe ale Angliei și Cupa Intercontinentală. Unul dintre momentele care l-au propulsat rapid în lumina reflectoarelor a fost cel din etapa inaugurală a sezonului 1996-1997, când a marcat un gol de la mijlocul terenului în poarta lui Wimbledon.

„Acel gol mi-a schimbat viața. Mingea parcă era de ceasuri în aer, apoi a căzut în plasă și am erupt. Eram în al nouălea cer. Voiam doar să strâng mâinile tuturor celor de față și să ies o oră de pe gazon”, a explicat Beckham golul considerat de britanici drept al 18-lea eveniment dintr-un Top 100 al celor mai bune momente din sport. A devenit imediat o piesă de bază la United, iar pe 1 septembrie 1996, a debutat în naționala Angliei într-un meci cu Moldova, din preliminariile Cupei Mondiale.

Până în 2009, când s-a retras din prima reprezentativă, el a marcat de 17 ori în 115 selecții, cu doar zece mai puțin decât recordmanul all-time, Peter Shilton. La finalul sezonului 1996-1997, el este ales cel mai bun tânăr jucător din Premier League de către Asociația Fotbaliștilor Profesioniști.

În 1997, după retragerea lui Eric Cantona, primește tricoul legendar cu numărul 7 la Man. United, iar doi ani mai târziu, realizează tripla istorică Champions League-titlu-Cupa Angliei. Asta după ce a depășit o perioadă foarte tulbure din pricina unui eveniment petrecut după Cupa Mondială din Franța, când a primit amenințări cu moartea. Motivul: în meciul cu Argentina, din optimile de finală, el a fost eliminat pentru că l-a lovit intenționat pe Diego Simeone și Anglia a părăsit competiția, iar Beckham a fost găsit țapul ispășitor, fiind pus la zid de mass-media.

Răspunsul lui Becks a fost simplu: și-a văzut de treabă și a continuat la Manchester United, iar în stagiunea următoare, a fost unul dintre oamenii-cheie în realizarea triplei de vis, performanță unică în fotbalul englez. Pentru prestațiile sale, Beckham a terminat pe locul secund în ierarhiile pentru decernarea Balonului de Aur și a FIFA World Player of the Year în 1999, fiind devansat doar de brazilianul Rivaldo.

După un nou titlu în Premier League, în noiembrie 2000, devine căpitanul naționalei Angliei, pe care o califică apoi la Cupa Mondială din 2002 cu un gol fabulos din lovitură liberă marcat în ultimele minute ale meciului cu Grecia. Recunoscut și pentru centrările sale perfecte, Becks a fost un jucător cheie și în obținerea celui de-al treilea titlu consecutiv al lui Man. United în 2001, cu nouă goluri înscrise în Premier League. El a fost desemnat Personalitatea Sportivă a Anului 2001 de BBC și s-a clasat pe locul secund în clasamentul FIFA World Player of the Year, după Luis Figo.

În ciuda faptului că a fost chinuit de mai multe accidentări și că nu a cucerit vreun trofeu, sezonul 2001-2002 a fost cel mai bun al carierei pentru Beckham, care a înscris 16 goluri în 42 de meciuri în toate competițiile. În stagiunea următoare, David a ieșit din grațiile lui Sir Alex Ferguson și, în februarie 2003, după eliminarea din Cupa Angliei în fața lui Arsenal, managerul lui Man. United a avut o reacție furioasă în vestiar, șutând într-o gheată care l-a lovit pe David chiar deasupra ochiului! Era evident că locul său nu mai este pe Old Trafford, după 346 de partide în Premier League și Champions League, în care a înscris 76 de goluri și după șase titluri de campion, două Cupe ale Angliei, trofeul Champions League și o Cupă Intercontinentală.

După ce a fost decorat cu titlul de Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic, în iunie 2003, Beckham a semnat un contract pe patru sezoane cu Real Madrid, care a plătit 35 de milioane de euro pentru transferul său. A fost o altă lovitură pe care Realul i-o dădea Barcelonei, care anunțase că a ajuns la un acord privind trecerea lui Beckham în Catalunya ca un argument solid în candidatura la președinția clubului a lui Joan Laporta.

Pe 1 iulie 2003, David Beckham devenea oficial al treilea englez din istoria lui Real Madrid, după Laurie Cunningham și Steve McManaman. Primul său gol a venit în returul Supercupei Spaniei, câștigată de Real în fața celor de la Mallorca, iar așteptările erau uriașe de la o echipă în care evoluau Zinedine Zidane, Luis Figo, Raul Gonzalez, Ronaldo și Roberto Carlos.

 

CITESTE SI | ROBERTO CARLOS, FILE DE POVESTE

Numai că proiectul galactic a eșuat din cauza unor erori la nivel administrativ, dar și ca urmare a lipsei de inspirație a președintelui în alegerea antrenorilor. Abia în ultimul său sezon pe Santiago Bernabeu, Beckham a cucerit singurul său titlu de campion al Spaniei, în 2007. Becks a avut o contribuție importantă în cucerirea campionatului, deși după ce își anunțase viitoarea destinație, Los Angeles Galaxy din Major League Soccer (MLS), antrenorul Fabio Capello a declarat că nu va mai conta deloc pe el. S-a răzgândit repede și bine a făcut întrucât pe 17 iunie 2007, a putut pleca de pe Bernabeu ovaționat la scenă deschisă de 80 de mii de fani.

Destinul a făcut ca primul și ultimul său meci oficial la Real să fie pe teren propriu contra aceluiași adversar, Mallorca, și să îi aducă singurele sale trofee în tricoul blanco, Supercupa Spaniei și titlul de campion. După 115 meciuri și 17 goluri, Beckham pleca spre Statele Unite ale Americii, unde îl aștepta un contract fabulos, de 250 de milioane de dolari pe cinci ani, suma însemnând contractul de 32,5 milioane de dolari plus banii din drepturile de imagine, care urmau să-i revină în totalitate lui, spre deosebire de perioada Real Madrid.

Cu LA Galaxy a cucerit două titluri de campion în MLS, în 2011 și 2012, dar nu a putut sta prea departe de fotbalul european. În 2009 și 2010, a fost împrumutat pentru câte două luni la începutul anului la AC Milan, după terminarea sezonului în America, fiind elogiat de antrenorul Carlo Ancelotti: „Pe teren, Beckham vede lucrurile înaintea tuturor. Viziunea sa asupra jocului este mult mai bună decât atunci când era la Manchester. Nu mai este la fel de rapid, însă este mai puternic din punct de vedere tactic și tehnic. Este un jucător foarte inteligent!”

Un singur capitol al carierei lui David Beckham nu s-a bucurat de succes: echipa națională a Angliei. La EURO 2004, în sferturile de finală, a ratat un penalty împotriva Portugaliei și Anglia a fost eliminată, iar la Cupa Mondială din Germania, istoria s-a repetat: Portugalia a eliminat Anglia în sferturi! La turneul final din Germania, Becks a devenit primul jucător englez care înscrie la trei ediții diferite ale Cupei Mondiale. Pentru selecționata Albionului, a urmat ratarea calificării la EURO 2008, iar în 2010, Beckham nu a fost selecționat pentru Mondialul din Africa de Sud din cauza unei rupturi a tendonului lui Ahile într-un meci jucat pentru AC Milan. Astfel, ultimul său meci pentru Anglia a fost cel câștigat cu 3-0 în fața Belarusului, pe 14 octombrie 2009, în preliminariile Cupei Mondiale.

Ultima bornă a carierei lui David Beckham a fost Paris Saint-Germain, unde a ajuns la sfârșitul lui ianuarie 2013. În capitala Franței, Becks și-a încheiat activitatea de fotbalist pe 18 mai 2013, când a primit în mod simbolic banderola de căpitan la partida din runda finală a sezonului, câștigată cu 3-1 în fața lui Brest. Alături de PSG, Beckham a devenit campion în a patra țară diferită, încheind astfel ideal o carieră de poveste.

În plan personal, Beckham este căsătorit cu fosta componentă a grupului Spice Girls, Victoria Adams, pe care a întâlnit-o la un meci al lui Manchester United în 1997. Căsătoria lui Becks cu Victoria i-a afectat relația cu Sir Alex Ferguson, care a acuzat faptul că viața lui David s-a schimbat radical de când a devenit o mare celebritate și fotbalul reprezintă doar o mică parte din ea. Cuplul David – Victoria are trei băieți, Brooklyn Joseph, Romeo James și Cruz David și o fetiță, Harper Seven. Cei trei băieți au jucat și ei fotbal la academia lui Arsenal, fără a avea, însă, succesul tatălui lor.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: