SECRETELE BUNKER-ELOR DIN RUSIA

2 minutes, 27 seconds

Andrei Kancelskis spunea despre actuala echipa a Rusiei ca este cea mai proasta pe care a văzut-o vreodată, dar cu toate acestea, Zbornaia lui Stanislav Cercesov este deja calificata în optimile de finala și se pregătește de confruntarea cu Uruguay pentru supremația în grupa A. Însă, felul în care rusii au ajuns pana în acest moment are multe pasaje subterane secrete, la fel ca și orașul care va găzdui duelul de astăzi cu sud-americanii, Samara.

Situata la aproximativ 1000 de kilometri de Moscova, în sudul tarii, localitatea de pe malul Volgai a fost aleasa de Stalin drept loc de refugiu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în cazul in care naziștii ar fi invadat capitala imperiului sovietic. Astfel, la Samara a fost construit un bunker la 37 de metri sub nivelul străzii în care sa se adăpostească înalții oficiali ai Uniunii Sovietice. Atât de precaut a fost Stalin încât, în 1941, o buna parte a liderilor guvernului a fost evacuata la Kubyshev, cum era cunoscut atunci orașul. Numai ca planul de cucerire a Moscovei gândit de Adolf Hitler a eșuat și bunker-ul nu a mai fost utilizat în scopul pentru care a fost construit.

Dar cum un secret nu poate fi păstrat mai bine decât de rusi, locul de refugiu din Samara a fost descoperit abia după căderea regimului comunist, în 1991. Pana atunci, totul a fost ținut sub tăcere, iar astăzi, respectivul bunker a devenit cel mai important obiectiv turistic al Samarei la Cupa Mondiala. Asta și pentru ca, altfel, pentru a fi vizitat ca un muzeu, este nevoie de un anunț în prealabil și de permisiunea armatei, care este deținătoarea de drept a bunker-ului.

La fel de secretos este și modul în care naționala Rusiei a atins performantele de pana acum de la Cupa Mondiala. Zbornaia s-a calificat deja în optimi, dupa doua victorii concludente în fata Arabiei Saudite și a Egiptului, cu un golaveraj de 8-1, și este echipa care aleargă cel mai mult la acest turneu final. Aspectul acesta a trezit deja suspiciuni în privința unui posibil dopaj, mai ales după vizita lui Vitali Mutko în lotul Rusiei înaintea meciului de astăzi cu Uruguay. Mutko este fostul ministru al Sportului și a fost suspendat pe viata de Comitetul Internațional Olimpic pentru scandalul-mamut de dopaj în care au fost implicați sportivii rusi, în urma căruia aceștia au concurat sub drapelul CIO la Olimpiada de la Rio.

Dar prietenia cu Vladimir Putin l-a menținut în fruntea Federației Ruse de Fotbal, dar și în funcția de vicepremier, astfel ca tot ceea ce au realizat oamenii lui Stanislav Cercesov este pus sub semnul întrebării.

Rămâne de văzut dacă rusii se pot desprinde vreodată de trecutul lor dubios, dar semnele arata ca nici ei nu prea doresc asta.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: