Ziua a doua a Mondialului din Rusia a contrazis legea lui Murphy care spune ca „ce începe rău se termina și mai rău”. După un meci Egipt – Uruguay anost și sec precum desertul Sahara, au urmat doua partide care ne-au ținut cu sufletul la gura pana în ultima clipa și în care am redescoperit bucuria, uitata uneori, a fotbalului.
In absenta sclipirilor lui Salah, lăsat pe banca de Hector Cuper, jocul de la Ekaterinburg a fost o încleștare scrasnita și cam insipida, inodora si incolora. Văzând partida de ieri, am înțeles și de ce Diego Simeone insista atat de mult sa tot aducă uruguayeni la Atletico: pentru spiritul grinta al acestora, pentru felul în care se lupta pe teren, precum niște pirați cu cuțitul între dinți. Pana la urmă, reduta „faraonilor” a cedat în minutul 89, când naționala lui Oscar Washington Tabarez a dat lovitura în urma unei faze fixe, specialitatea casei. De aceasta data, omul cu golul nu a fost Godin, ci colegul sau din defensiva lui Atleti, Jose Maria Gimenez. După acest eșec, pentru Egipt urmeaza meciul de totul sau nimic cu Rusia, în care Salah nu ar mai trebui sa lipsească.
A urmat o minunăție de meci, Maroc – Iran, care putea fi bijuteria zilei dacă seara nu ar fi fost luminata de spectacolul total al derby-ului iberic Portugalia – Spania și, mai ales, de geniul lui Cristiano Ronaldo.
Deși naționala lui Herve Renard a dominat, în mare parte, meciul de la Sankt Petersburg, vulpoiul adevărat s-a dovedit Carlos Queiroz, selecționerul Iranului, a cărui tactica de a juca pe contraatac, profitând de spatiile largi lăsate de magrebieni, s-a dovedit câștigătoare. Astfel, după prima etapa, Iranul este lider în grupa ultimelor doua campioane europene, Spania și Portugalia.
Cele doua rivale s-au autodepasit într-un show de cinci stele la Soci, în care Furia Roja a părut inca afectata de demiterea surprinzătoare a selecționerului Julen Lopetegui. Numai ca Spania are o valoare imensa care ii oferă și capacitatea de a se mobiliza și autogestiona chiar și fără un antrenor, ceea ce s-a văzut și în reacția fabuloasa ce a urmat golului din penalty al lui Ronaldo, concretizata prin dubla lui Diego Costa și supergolul lui Nacho.
Însă, noaptea rusa de la malul Marii Negre a stat sub strălucirea și sclipirile lui Cristiano. Teama lui Sergio Ramos dinaintea jocului a fost pe deplin.justificata întrucât căpitanul Portugaliei a oferit o performanta de un one-man-show. A știut cum să-l păcălească pe arbitrul italian Gianluca Rocchi și a scos un penalty din duelul cu colegul de la Real Madrid, Nacho, a făcut 2-1 înainte de pauza cu largul concurs al lui David de Gea, apoi si-a salvat echipa de la eșec cu o execuție fuoriclasse în minutul 90.
Prin hattrick-ul de ieri, Cristiano a egalat recordul deținut de Ferenc Pușkaș, cel mai prolific marcator european în meciurile internaționale, cu 84 de goluri. El a fost elogiat de fostul sau antrenor de la Real, Jose Mourinho, care a spus ca Ronaldo are o inteligenta speciala de a juca fotbalul. „Simte jocul foarte bine. Știe ca echipa este în pericol, știe ca echipa nu creează, este frustrat, nimeni nu vede ca Portugalia poate înscrie și știe ca o posibilitate de a marca o reprezinta fazele fixe”, a declarat managerul lui Manchester United.
Apropo de goluri, noua din cele 13 reușite de pana acum de la turneul final au venit din partea unor jucători din Primera Division, de la doar trei cluburi: Real Madrid, Atletico și Villarreal.
După tripla lui Ronaldo, aștept cu nerăbdare evoluția lui Messi în Argentina – Islanda. Spectacolul poate sa continue!
You may also want to read