Irlanda de Nord tocmai a ratat calificarea la Cupa Mondiala din Rusia, dupa ce a fost eliminata in baraj de Elvetia, dar poate privi inapoi cu mandrie si inainte cu speranta. Si asta datorita momentului pozitiv al echipei, insuflat de selectionerul Michael O’Neill, si care poate servi drept model si pentru Cosmin Contra la nationala Romaniei. Cu atat mai mult cu cat exista o conexiune destul de solida intre cele doua reprezentative!
In urma cu doi ani, pe vremea asta, Irlanda de Nord obtinea biletele pentru EURO 2016, castigand grupa de calificare cu un punct peste Romania. Era prima prezenta a nord-irlandezilor la un turneu final dupa 30 de ani de absenta, precedenta participare fiind realizata chiar in dauna tricolorilor antrenati de Mircea Lucescu in campania pentru Mexic ’86.
Cand Michael O’Neill a fost numit selectioner in 2012, Irlanda de Nord traversa o perioada destul de tulbure, dupa o serie de rezultate dezamagitoare. „Asteptarile erau la un nivel foarte scazut, asa ca a trebuit sa schimbam gandirea si sa cream o atmosfera pozitiva. Asa ca am avut discutii sincere cu jucatorii despre ceea ce ne doream sa obtinem. I-am facut sa aiba standarde mai inalte vizavi de propriile performante si am oferit mai multa responsabilitate seniorilor din lot. Treptat, am inceput sa credem ca putem realiza ceva impreuna. Am dezvoltat un spirit in echipa si de aici a inceput sa creasca increderea„, a povestit Michael O’Neill la o conferinta a antrenorilor UEFA, organizata la Belfast.
CITESTE SI | BEST. GEORGE BEST. SIMPLY THE BEST
Asa ca Irlanda de Nord s-a autodepasit in campania de calificare la EURO 2016, obtinand biletele pentru primul sau European din istorie. Iar nord-irlandezii nu s-au oprit aici. In Franta, nu s-au multumit doar cu participarea si au continuat sa impresioneze, calificandu-se in optimile de finala, unde au pierdut greu in fata unei alte revelatii, Tara Galilor. „Momentul pe care l-am creat inaintea turneului a fost o experienta magica. Jucatorii nu isi doresc sa priveasca in urma asupra carierei lor cu 70 de selectii la echipa nationala fara a demonstra ceva in schimb.” O’Neill a explicat ca performanta echipei sale poate fi considerata si un element motivator pentru alte nationale mici, care sa creada ca ar putea si ele sa atinga acest nivel.
„Este posibil daca poti avea grupul potrivit de jucatori, organizarea corecta si daca toti trag impreuna in aceeasi directie„, a mai spus Michael O’Neill, care crede ca increderea de sine si puterea mentala sunt elementele fundamentale ale unui antrenor de succes. „Daca vrei sa obtii increderea jucatorilor, trebuie sa fii tu insuti. Trebuie sa fii suficient de puternic pentru a lua decizii dificile uneori. Trebuie sa-ti afli personalitatea si identitatea.”
Pe aceeasi linie a fost si selectionerul echipei de rugby a Irlandei, Joe Schmidt. Neo-zeelandezul a preluat nationala Trifoiului in 2013, dupa ce a condus-o pe Leinster spre gloria continentala, si a reusit sa triumfe de doua ori in Turneul celor Sase Natiuni. „Trebuie sa gasesti oamenii potriviti care sa munceasca din greu pentru ei si pentru ceilalti, sa investesti in ei, sa ii faci sa simta ca pot avea incredere in tine si atunci ei se vor dedica valorilor pe care incerci sa le impui.”
Joe Schmidt a subliniat si faptul ca un antrenor trebuie sa fie precum un energizant si sa arate claritate in comunicare: „Energia este contagioasa. Daca nu aduci energie in mediul tau de antrenorat, atunci este foarte greu ca jucatorii tai sa raspunda cu energie. Trebuie sa fii un catalizator.” Tot Schmidt i-a avertizat pe antrenori ca trebuie sa stie sa se confrunte si cu criticile. „Antrenorii trebuie sa se provoace pe ei insisi, dar trebuie sa accepte si provocarile celorlalti, fie ca este vorba de jucatori, alti antrenori sau mass-media. De aceea, trebuie sa creada in ei, dar sa fie si constienti ca, uneori, credintele lor ar putea fi confruntate. Un antrenor trebuie sa aiba incredere in filosofia sa. Daca ideile sale sunt puternice, atunci si jucatorii vor crede in ele.”
Asadar, iata elementele care au facut din Irlanda de Nord o echipa de prim-plan in Europa dupa atatea decenii de mediocritate: schimbarea gandirii, o atmosfera pozitiva, cresterea standardelor, responsabilitate, spiritul de echipa, increderea, coeziunea grupului si organizarea. Poate ca este cazul ca, dupa rebranduirea echipei nationale a Romaniei din punct de vedere al imaginii, ar fi nevoie si de adoptarea acestor valori pentru a face un pas in fata. Pe care il asteptam si noi de aproape doua decenii, dupa retragerea Generatiei de Aur.
You may also want to read